Emil Boc a explicat in aceasta seara la postul public de televiziune cum se va proceda in privinta impozitarii veniturilor si a patrimoniilor nejustificate. "Daca o persoana are obiecte si face concedii de lux si manifesta o opulenta care nu poate fi justificata va trebui sa spuna de unde are aceste resurse financiare, iar daca nu poate sa spuna de unde rezulta aceste diferente va fi impozitata cu 16% iar banii merg la bugetul de Stat", spune Boc. Impozitarea cu 16% va fi aplicata doar daca diferenta intre situatia fiscala personala si veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei. In acest scop Guvernul a decis infiintarea unui departament special in cadrul ANAF.

Controlul indirect este acela cand aduni alte date si faci o analiza a veniturilor si cheltuielilor persoanei respective. Metoda patrimoniului. Te uiti la ce are un om in curte: are o casa foarte luxoasa, are o masina luxoasa... si vezi ca veniturile lui nu acopera nici 10% din valoarea bunurilor pe care le are. Il cheama Fiscul si-l intreaba: "Dumneata ai la Fisc 100 de lei venituri. patrimoniul tau este de 1000 de lei. Daca nu poti sa lamuresti diferenta ti-o impozitez cu 16%", a explicat Boc.

Explicatia premierului Boc survine dupa ce ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, declarase joi, la finalul sedintei de guvern, ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli si elementele de crestere de avere, in conditiile inexistentei unor venituri corespunzatoare, declarate Fiscului.