Retrocedarea mosiilor lui Dimitrie Ghica, pentru care Ilie Sarbu este cercetat penal, in timp ce pentru Viorel Hrebenciuc se cere arestarea, a fost investigata de catre Corpul de control al premierului Victor Ponta. Potrivit Gandul.info, informatia apare intr-un referat de arestare al DNA. Corpul de Control a constatat nereguli in procesul de retrocedare, arata publicatia citata.

Surse judiciare au explicat pentru Gandul ca institutia nu a depus o plangere la parchet.

Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, precum si deputatii Viorel Hrebeneciuc si Ioan Adam sunt anchetati de DNA pentru ca ar fi intervenit in procedurile de retrocedare a mosiilor detinute de Dimitrie Ghica in judetul Bacau. Este vorba de 43.000 de hectare de teren, o afacere evaluata de DNA la 450 milioane euro.

Pentru Viorel Hrebenciuc, DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive, in timp ce Ilie Sarbu este urmarit penal. Atat Hrebenciuc, cat si Sarbu sunt acuzati ca si-au folosit influenta politica asupra functionarilor publici implicati in procesul de retrocedare.

DNA arata in referatul de arestare ca aceasta retrocedare a fost analizata de Corpul de Control al premierului Victor Ponta, care a constatat nereguli, dar sursele judiciare spun ca nu a fost depusa nici o plangere. De altfel, in referatul de arestare se arata ca cei care au depus plangere au fost angajatii Directiei Silvice Bacau.

"La data de 03 august 2012, Directia Silvica Bacau a formulat plangere penala impotriva numitilor UTA GABRIEL, ORDOG LORAND ANDRAS si (.....), judecatori in cadrul Tribunalului Covasna, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, prev. de art. 248 C.pen. 1969 constand in aceea ca, cu rea credinta, au pronuntat decizia civila nr. (.....)/17.04.2012, redactata in data de 18 iunie 2012, cauzand un prejudiciu intereselor Statului si DIRECTIEI SILVICE BACAU in valoare de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615euro). La data de 03 august 2012, Directia Silvica Bacau a formulat plangere penala impotriva numitilor UTA GABRIEL, ORDOG LORAND ANDRAS si (.....), judecatori in cadrul Tribunalului Covasna, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, prev. de art. 248 C.pen. 1969 constand in aceea ca, cu rea credinta, au pronuntat decizia civila nr. (.....)/17.04.2012, redactata in data de 18 iunie 2012, cauzand un prejudiciu intereselor Statului si DIRECTIEI SILVICE BACAU in valoare de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 euro)", se arata in referat.

Gandul prezinta totodata concluziile raportului intocmit de Corpul de Control al premierului Ponta, inserate in referatul procurorilor.