Postul Antena 3, al familiei Voiculescu, a prezentat, luni seara, o serie de declaratii critice atribuite ginerelui mogulului media Dan Voiculescu la adresa presedintelui oficial al Partidului Conservator, Daniel Constantin. Lui Constantin i se reproseaza ca, in calitate de ministru al Agriculturii, a refuzat sa declare oficial ca ministerul nu ar fi fost prejudiciat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in urma caruia a fost condamnat la 10 ani de inchisoare omul de afaceri Dan Voiculescu, fondatorul PC. Atacul la adresa lui Constantin apare in contextul in care, marti, un complet de divergenta al Curtii de Apel Bucuresti urmeaza sa judece cererea lui Dan Voiculescu de anulare a condamnarii sale in dosarul ICA.

Daniel Constantin si Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

Atat postul TV, cat si site-ul Antenei 3 preiau o scrisoare publicata de site-ul stiripesurse.ro, atribuita lui Laurentiu Vasile, sotul Corinei Voiculescu, una dintre fiicele lui Dan Voiculescu.

"Ai mintit grav! Ai spus in prezenta mai multor persoane faptul ca Ministerul Agriculturii nu are niciun prejudiciu, dar ca tu nu poti sa declari asta pentru ca iti strici imaginea", il acuza ginerele lui Voiculescu pe presedintele oficial al PC, Daniel Constantin, in scrisoarea publicata de Antena 3.ro, care citeaza stiripesurse.ro.

In context, ginerele lui Voiculescu il avertizeaza pe ministrul Agriculturii asupra momentului in care seful PSD, Victor Ponta, nu va mai fi premier.

"Poate ca dl Ponta te mai crede, dar cand musti mana care te-a hranit, nici Dumnezeu, nici dl Ponta nu au cum sa uite. Acum sunteti prieteni. Ce vei face insa cand dl Ponta nu va mai fi Prim Ministru?", ii mai scrie sotul Corinei Voiculescu lui Daniel Constantin, potrivit sursei citate.

In august 2014, Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin, si-a mentinut calitatea de parte civila pentru a-si recupera prejudiciul in procesul de la Curtea de Apel, in care Dan Voiculescu avea sa fie condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare, pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare.

Prejudiciul respectiv a fost stabilit de instanta la 60 de milioane de euro.

Pe 1 ianuarie 2015, Dan Voiculescu l-a acuzat, din puscarie, pe presedintele PC, Daniel Constantin, de lipsa de constiinta, punandu-l alaturi de procurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, si de judecatoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a pronuntat condamnarea la 10 ani de inchisoare a omului de afaceri in acest dosar.

"Anul 2015 va fi anul in care Basescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecati de Dumnezeu, dar si de justitie. Acelasi lucru se va intampla si cu acolitii lor (Sorin Oancea, Mihai Craiu, Dan Andronic). Eu nu-mi doresc decat ca justitia sa faca dreptate", a mai scris Dan Voiculescu, pe blogul sau.

In replica, pe 4 ianuarie, Daniel Constantin a explicat ca el a delegat competentele de reprezentare a Ministerului Agriculturii in fata justitiei catre directorul Directiei Juridice a institutiei, lucru pe care i l-a comunicat, inca din anul 2012, si fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

In context, Constantin admite ca a semnat documentatia transmisa de Ministerul Agriculturii catre Parchetul General, de la constituirea ministerului ca parte civila pentru recuperarea prejudiciului in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare.

"Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila in anul 2008, prin ministrul Agriculturii de la acea vreme (Dacian Ciolos, ministru in Guvernul Tariceanu - n.r.), pozitie mentinuta in anul 2010, prin directorul Directiei Juridice.

In momentul in care am preluat mandatul de ministru al Agriculturii, am reafirmat ca nu voi interveni in niciun sens in vreun dosar. Dupa cum este cunoscut, am semnat imediat ordinul prin care directorul Directiei Juridice primea competenta reprezentarii intereselor institutiei in fata instantelor de judecata (o cutuma mai veche si corecta nu numai in Ministerul Agriculturii).

Intr-o discutie avuta in 2012, i-am comunicat si domnului Voiculescu aceasta decizie corecta si consecventa cu modul de lucru institutional", a explicat Daniel Constantin, pe blogul sau.

  • Cum poate fi Daniel Constantin lasat fara butoanele PC

Din anul 2010, Daniel Constantin ocupa oficial functia de presedinte al PC, pozitie pe care i-o datoreaza fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, asa cum a recunoscut de mai multe ori ministrul.

Constantin se afla la al doilea mandat, care ii expira abia in 2018, la termen.

Pana atunci, ca sa-l schimbe pe Daniel Constantin de la sefia PC, Dan Voiculescu, aflat in inchisoare, trebuie sa convinga, prin interpusii sai din libertate, liderii PC de "sub" Constantin sa convoace un congres extraordinar al partidului.

Congresul extraordinar poate fi convocat de catre Consiliul National, la initiativa Biroului Politic sau la cererea unei treimi din numarul membrilor Consiliului National, potrivit statutului PC.

La randul sau, Biroul Politic, compus din 45 de lideri centrali si locali, poate fi convocat de catre o treime dintre membrii sai.

Unul dintre numele vehiculate in PC pentru a-l inlocui pe Daniel Constantin este prim-vicepresedintele partidului, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Piedone, insa, nu a intreprins nimic concret, pana acum, pentru a-l rasturna pe Constantin din fruntea PC, au declarat, pentru HotNews, surse din partid.

O alta cale ar fi o fuziune cu o alta formatiune politica, situatie in care sa se aleaga o noua conducere a noului partid.

PC are grup parlamentar comun cu Partidul Liberal Reformator (PLR) al lui Calin Popescu Tariceanu, iar pana la sfarsitul lunii ianuarie 2015 ar urma sa se constituie si o alianta politica intre cele doua formatiuni, nu, insa, o fuziune, au mai declarat, pentru HotNews, surse politice.

  • Lider PC: Vreau fuziune cu PLR

Unul dintre vicepresedintii PC, senatorul Mircea Banias, a declarat, luni, pentru HotNews, ca el ar opta pentru o fuziune prin absorbtie a PLR-ului lui Tariceanu de catre Partidul Conservator.

De asemenea, senatorul a aratat ca vrea ca PC sa nu sprijine neconditionat PSD in actuala coalitie de guvernare, insistand, in schimb, ca Partidul Conservator sa-si impuna mai accentuat la guvernare o politica de centru-dreapta, un exemplu fiind extinderea masurii de reducere a TVA la alte alimente (dupa paine).

Totodata, el a aratat ca liderii PC trebuie sa faca o analiza a esecului inregistrat de alianta PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale pierdute de candidatul social-democrat Victor Ponta.

In acest sens, presedintele PC, Daniel Constantin, urmeaza sa aiba o intalnire informala cu parlamentarii partidului, la sfarsitul acestei saptamani, cel mai probabil.

Citeste si: