Romania se imprumuta prea mult, mai mult decat ii permite realitatea economica, a declarat la RFI prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan. Acesta sustine ca echilibrele economice au fost deteriorate in perioada 2007-2008, cand "s-au facut angajari fara nici o ratiune". Stolojan a afirmat ca anul acesta vor mai fi dati afara 16 mii de bugetari, iar anul viitor 30 de mii.

Reporter: De ce creste salariul minim doar pana la 670 de lei, in conditiile in care sindicatele au cerut 750?

Theodor Stolojan: Pentru ca Romania s-a angajat in acest efort de a reface echilibrele, care au fost deteriorate in perioada 2007-2008, inclusiv efectul crizei care a aparut ulterior la sfarsitul lui 2008, deci 2009 si inca in 2010, Romania este in continuare, din pacate, in scadere economica. In aceste conditii, cand ai redus nivelul salarizarii, ca o masura inevitabila in refacerea echilibrelor, este total anormal sa vii acum sa plusezi o crestere atat de mare a salariului minim, care sta la baza intregii scari de salarizare din Romania.

Economia, legile, realitatile economiei nu pot fi infrante de dorinte. Ele sunt realitati si trebuie sa tii seama de ele, pentru ca la ora actuala, Romania deja se imprumuta prea mult, mult mai mult decat isi poate permite, decat ii poate permite realitatea economica si credibilitatea pe care o are pe pietele financiare internationale. Noi platim deja aproape doua miliarde de euro dobanzi pentru datorie.

Descarca fisierul audio in format MP3

Rep: Cand va fi aplicata legea salarizarii ? Ieri au aparut informatii conform carora ar urma sa fie aplicata din 2012.

T.S.: Eu nu am asemenea informatii si acordul cu CE, cu FMI este clar, e conditie prevazuta pentru eliberarea transei: adoptarea legii salarizarii si punerea in aplicare din 2011.

Rep: Cati oameni ar trebui sa fie dati afara, pentru ca sistemul bugetar sa functioneze eficient ?

T.S.: Nu mai am acum aceasta cifra exacta, dar pana la sfarsitul anului sunt prevazuti sa mai fie disponibilizati 16 mii, dupa care anul viitor, daca retin bine, era vorba de o cifra de inca 30 de mii. Dar problema este ca avem acest surplus de forta de munca in sistemul public. Din pacate, s-a angajat fara nici o ratiune. Pur si simplu, ori de cate ori e un ciclu electoral, din pacate s-a intamplat acest lucru si realitatea este ca avem un aparat functionaresc si un personal in sectorul public mult mai numeros decat cel din alte tari. O analiza a Bancii Mondiale ne arata ca la Ministerul Finantelor, avem un personal mai mare decat au Austria, Germania, Franta.