Traian Basescu: Din 2013 Romania nu mai are putere sa-si protejeze spatiul aerian/Este exclus sa avem in Romania un scut antiracheta rusesc. Rusia nu are doar flori pentru Romania

de I. Baias; D. Galantonu     HotNews.ro
Joi, 18 noiembrie 2010, 20:47 Revista Presei | Radio TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la TVR 1 ca Romania din 2013 nu mai are putere sa-si protejeze proriul spatiu aerian pentru ca "nu am avut bani sa cumparam avioane" fiindca procentele alocate din PIB ministerului Apararii au scazut si vor scadea. "Niciun stat european aproape nu mai resepcta angajamentele de alocare bugetara pentru modernizarea armatei. Romania, din 2013, nu mai are capacitate sa-si protejeze propriul spatiu aerian, pentru ca nu am fost in masura sa contractam necesarul de avioane care sa poata inlocui MIG-ul 21 Lancer. Este o realitate a noastra... Daca vom incerca sa gasim vinovati, ne va fi foarte greu.", a declarat seful statului

Acesta spune insa ca Romania este unul din statele care isi respecta cu sfintenie angajamentele in raport cu NATO, fie ca vorbim de Balcanii de Vest, fie ca vorbim de Afganistan. "Suntem una dintre tarile care si-a dublat efectivele in Afganistan dupa Summit-ul de la Bucuresti, asa cum ne-am angajat", a declarat Traian Basescu.

Declaratia a evnit in contextul unei discutii despre respectarea alocarii bugetare prentru securitate:" vorbim de discrepanta intre ce fac europenii si ce fac SUA; SUA isi aloca bugetul pentru aparare in mod matematic, ba uneori il si depaseste; ...la summitul NATO se va ridica problema respectarii alocarii bugetare a statelor europene pentru aparare", a spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu va participa in perioada 19 -20 noiembrie la lucrarile Summit-ului Aliantei Nord-Atlantice, gazduit de catre Portugalia, informeaza Administatia Prezidentiala. Vineri, seful statului va participa la reuniunea in format Consiliul Nord-Atlantic si la dineul de lucru, urmand ca in 20 noiembrie sa ia parte la reuniunea in format extins privind Afganistanul si la cea in format Consiliul NATO- Rusia.

Principalul subiect pe agenda aliatilor il constituie adoptarea Noului Concept Strategic. De asemenea, cu prilejul Summit-ului NATO de la Lisabona aliatii vor dezbate si adopta o serie de decizii cu privire la apararea antiracheta, viitorul misiunii in Afganistan, cooperarea cu Rusia sau procesul de reforma si transformare a Aliantei.

Vorbind despre relevanta acestui concept strategic nou, Traian Basescu spune ca el este extrem de importanta:
 • In primul rand, pentru ca este legat de Bucuresti. Lansarea unui nou concept strategic pentru organizatie s-a facut la Bucuresti in 2008, cu ocazia summitului NATO s-a constatat necesitatea imbunatatirii si flexibilizarii conceptului strategic.
 • In al doilea rand, noul concept strategic acopera integral, fata de conceptul strategic din '99, cheltuielile Romaniei.

Principiul solidaritatii : Toti pentru unul si unul pentru toti. NATO isi asuma responsabilitati in gestionarea crizelor

Presedintele a subliniat ca a functionat articolul 5 legat de solidaritate, adica niciun stat membru nu este lasat in afara sistemelor de securitate ale NATO. "Daca vreti, este o modificare extrem de importanta in abordarea NATO cu privire la stabilitate. Spre exemplu, siguranta, stabilitatea nu mai sunt un reflex al vointei celor 28 de state membre. In noul concept strategic include aici si statele partenere. Mai mult decat atat, el vorbeste despre posibilitatea statelor partenere de a participa la decizie."

Mai mult, in noul concept strategic, NATO isi asuma responsabilitati in gestionarea crizelor, lucru care nu se intampla pana acum, ca de altfel si importanta data statelor partenere, deci al doilea element de foarte mare noutate si actualitate. "Securitate prin cooperare se numeste acest concept, care implica si statele partenere. Nu in ultimul rand, as mentiona faptul ca Alianta isi asuma contributie la controlul armamentelor", a declarat seful statului.

Acesta spune ca un punct extrem de important in ceea ce priveste decizia inca n-a fost clarificat, este daca Alianta se adreseaza unui proiect de renuntare la armamentele nucleare. Sigur, optiunea majoritara in interiorul Aliantei este sa se mentina capacitatea de interventie conventionala si sa se mentina capacitatile nucleare ca element de descurajare pentru statele detinatoare de armament nuclear, dar obiectivul pe care il spune raspicat Alianta este trecerea la un program de dezarmare nucleara, lucru extrem de important pentru pacea lumii.

Problema nu mai este acum doar Afganistanul ci si Pakistanul

 • Chiar daca in documentul care se pregateste pentru Summit-ul NATO se vorbeste de intentia de incheie a misiunii in 2014, in acelasi timp se spune foarte clar intentie 2014, dar numai daca reusim sa predam intreg teritoriul Afganistanului in mainile fortelor de securitate afgane. Insa aici lucrurile trebuiesc dezvoltate. Deja nu mai este doar o problema care se numeste Afganistan, ci este o problema care se numeste Pakistan-Afganistan datorita slabiciunilor politice din Pakistan
 • Al-Qaeda este retrasa aproape integral pe teritoriul Pakistanului si de acolo organizeaza lovituri impotriva fortelor Aliantei sau in Europa sau oriunde in lume.
Despre Colaborarea NATO- Rusia: Este exclus sa avem in Romania un scut antiracheta rusesc

 • Noi sustinem inclusiv o formula comuna de creare a unui sistem global NATO pentru Europa. O formula comuna cu Rusia. Pana la urma, indiferent care sunt, daca vreti reminiscentele Razboiului Rece, fie ca sunt intr-o parte sau in alta, daca privim realist, dincolo de contradictiile pe care le avem, riscurile la adresa securitatii sunt similare. In niciun caz NATO nu este un risc pentru Federatia Rusa sau Federatia Rusa un risc pentru NATO. Nimeni din statele-membre NATO n-ar putea gandi un atac nuclear al Federatiei Ruse impotriva unui stat NATO sau invers.
 •  Intrebat daca acest proiect comun va deveni realitatea s-ar putea sa avem elemente ale unui scut antiracheta rusesc in Romania, asa cum vor fi cele americane, Traian Basescu a spus ca asa ceva este exclus. "Avem inca reminiscente ale trecutului in mentalul nostru, al politicienilor de varf chiar si nu pot spune ca sunt unul care vede Rusia pe o tara care are numai flori pentru Romania."

Despre problema Transnistrie si a trupelor rusesti stationate acolo. "N-ar fi bine ca Romania sa fie implicata cu forte de securitate in Transnistria"

Traian Basescu spune ca un viitor comun al Securitatii europene presupune si rezolvarea acestei probleme, iar Moscova a dat semnale foarte serioase ca este dispusa sa discute cu Uniunea Europeana solutionarea problemei Transnistriei. Aceasta solutionare, in opinia presedintelui Basescu, ar putea insemna fie retragerea trupelor rusesti, fie inlocuirea acestora cu forte ale UE.

"Deci - atentie! - nu vorbesc de trupe romanesti. Nici n-ar fi bine ca Romania sa fie implicata cu forte de securitate in Transnistria, exact pentru a da credibilitate unei inlocuiri a fortelor din Transnistria, a fortelor Federatiei Ruse din Transnistria cu forte ale UE", a avertizat seful statului


Citeste mai multe despre   


4445 vizualizari

 • -4 (34 voturi)    
  Domnule Presedinte (Joi, 18 noiembrie 2010, 20:54)

  stefanescu [anonim]

  pe mare ne mai putem proteja de un eventual atac,sau trebuie cumparate citeva nave?ca de cele vindute ,mai stiti ceva?
   #showComment#showComment#showComment
 • 0 (12 voturi)    
  rusine (Joi, 18 noiembrie 2010, 20:57)

  ovidiu [anonim]

  Nu mai avem aviatie militara, nu mai avem armata,
  Ce mai avem?
  Doamne ce am ajuns!
  Rusine conducatorilor!
 • +6 (6 voturi)    
  Si ce daca? (Joi, 18 noiembrie 2010, 21:07)

  vali [anonim]

  Decat sa avem MIG-uri cu care sa aram ogoarele, mai bine sa dam banii pe altceva
  N-am fost si nici n-o sa fim vreo putere militara in zona - mai bine am da niste bani doctorilor
 • +4 (6 voturi)    
  Nu ne speriem ! (Joi, 18 noiembrie 2010, 21:08)

  marius [anonim]

  Nici nu avem nevoie de avioane.Toti cei care ne-au condus pina acum au fost si sint...aerieni !Ne-au terminat pe noi [ ca sintem de-ai lor ] !Va dati seama ce le vor face celor care vor sa ne ocupe???[ daca intra un avion strain in spatiul aerian romanesc astia sint in stare sa il vinda.si pe ala..]
   #showComment
 • +6 (14 voturi)    
  Eu zic ca ... (Joi, 18 noiembrie 2010, 21:08)

  George [anonim]

  ... ar fi bine sa nu mai intram deloc in zona euro pentru simplul motiv ca ea se va prabusi mai devreme sau mai tarziu. Specialistii o spun.
 • +2 (8 voturi)    
  trebuie sa reformuleze interesul national! (Joi, 18 noiembrie 2010, 21:21)

  Eneas [anonim]

  cred ca una din sarcinile presedintelui este sa reformuleze interesul national !astfel:
  1.reducerea numarului de papagali in parlament la 200 si unicameral !
  2.reducerea efectivelor de politisti pe baza marimii burtilor cu 25 % si interzicerea copiilor lor de a deveni tot politisti !
  3.armata profesionista si doar 50 de generali ,nu mii de generali si colonei ,cati sunt acum !
  4.depolitizarea companiilor de stat !
  ...etc .,mai sariti si voi cu idei ...
   #showComment
 • +2 (8 voturi)    
  asa e (Joi, 18 noiembrie 2010, 21:32)

  dumi [anonim]

  si datorita dumneavoastra Romania nu mai are nici un fel de putere: economica (totul a fost vandut strainilor), militara (bine ziceti mai sus), politica (o administratie corupta, pe care o patronati de atatia ani de zile, de cine mai e luata in serios?)
 • +5 (7 voturi)    
  Nici acum nu putem sa-l protejam cu adevarat. (Joi, 18 noiembrie 2010, 21:40)

  Creator [utilizator]

  Dar ne prefacem de minune...
 • -1 (7 voturi)    
  chiar asa? (Joi, 18 noiembrie 2010, 22:02)

  catalin [anonim]

  Si daca nu o sa mai fie ce? avem noi astia de jos ceva de pierdut? Daca vin rusii o sa o ducem mai rau? Nu. Voi o sa va pierdeti agoniseala noi o vom duce la fel de "sa traiti bine!"
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  in aer (Vineri, 19 noiembrie 2010, 0:36)

  caporalu' [anonim]

  N-avem armata, dar avem o gramada de generali. N-avem economie, dar avem o gramada de oameni de afaceri. N-avem democratie, dar avem o gramada de politicieni. N-avem stiinta, dar avem o gramada de doctori in stiinta. N-avem sosele, dar avem o gramada de masini de lux. N-avem justitie si politie, dar avem o gramada de magistrati si de politisti. Forme fara fond, asta sintem, din pacate...
   #showComment
 • -2 (4 voturi)    
  ui (Vineri, 19 noiembrie 2010, 0:42)

  ki [anonim]

  ha ha ha - ce fain i-am lasat pe americani sa ne cucereasca.

  foarte faina miscarea.

  bravo Basescule - macar la asta te pricepi...

  ca la restul am inca dubii - destul de mari...

  in rest Doamne Ajuta ...
 • 0 (2 voturi)    
  Sa-tz fie rusine tata !!! (Vineri, 19 noiembrie 2010, 3:12)

  ileana lu baselu [anonim]

  Sa-tz fie rusine tati, ma-i pacalit ca o sa fie mishto la Brusel, dra tre sa fac fatza la tot felu de trebi...ma pune astia la munca intelectuala. Sa-tz fie rusine!! Si am si salariul mai mic decat m-il dateau aia la Lucsten...Si acolo nu faceam nimik fiinca eu veneam dimineata de la cluburi cu Sida si adormeam cand tre sa plec la servici. Mai tati, ce mia-i facut!!! ...Atuncea imi luam lovele pe card direct....Stii si seful meu Dom Director avea salariul jumate cat al meu....Ce vremuri, mai tati....Sa-tz fie mare, mare RushiNe !!!!
 • +1 (1 vot)    
  avioane (Vineri, 19 noiembrie 2010, 11:11)

  willy [anonim]

  nu mai poate Base de aviatia noastra...el sufera ca nu a reusit sa ia epavele alea de F16 de la americani...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri