Ambasadorul Ungariei la Bucuresti va fi convocat la Ministerul roman al Afacerilor Externe, dupa ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat ca proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice si o amenintare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania. Anuntul a fost facut, la RFI, de seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.

Teodor Baconschi cere Ungariei sa revina la un ton normal si sa inceteze cu declaratiile "deplasate": "Din pacate, in ultima perioada, s-au inmultit declaratiile provocatoare care, venite de la Budapesta au si un suparator aer de imixtiune in treburile altui stat", spune ministrul roman de Externe.

Teodor Baconschi il va convoca pe ambasadorul Ungariei la MAE, cerand de asemenea Budapestei "sa revina la un ton normal": "Sunt un adept al pastrarii si continuarii acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importanta pentru ambele tari si sunt sigur ca noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucuresti va transmite nedumerirea partii romane, perplexitatea noastra in fata inmultirii acestor declaratii deplasate si totodata ii va ajuta pe partenerii nostri de la Budapesta sa revina la un ton normal".

Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice si o amenintare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de Mediafax. El a subliniat si ca au mai existat planuri de acest fel si ca este greu de spus cat de serioase erau in contextul politic "furtunos": "Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica".

Vicepremierul ungar a sustinut si ca planul aminteste de masurile antimaghiare din vreamea regimului Ceausescu, cand regiunea autonoma Mures a fost desfiintata. Pozitia Ungariei este ca, indiferent daca vor fi operate aceste modificari, "realitatea" Tinutului Secuiesc trebuie respectata, adauga vicepremierul ungar.

Zsolt Semjen a mai spus ca, in cazul in care planul PDL de fuzionare a actualelor judete va fi implementat, proportia etnicilor maghiari in noile unitati administrative ar scadea dramatic.

Citeste si: