Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marti, intr-o conferinta organizata de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), ca vrea sa mareasca numarul functionarilor din minister si sa aduca specialisti "cu suflet de roman" pentru a gestiona problemele in corespondenta cu Bruxelles, potrivit news.ro.

"Am solicitat si mi s-a aprobat sa maresc numarul functionarilor din minister pentru a aduce in minister specialisti cu suflet de roman pe problemele pe care le avem in corespondenta cu Bruxelles. Vom selecta prin proceduri legale acei specialisti, care sa se pregateasca, sa comunice si vom pune doi pe post in asa fel incat unul sa ramana in Romania si altul sa mearga la Bruxelles. Astfel, sa comunice intre ei atunci cand problemele nu sunt bine intelese, sa se ajute unul pe altul in asa fel incat sa avem o comunicare perfecta cu structurile Uniunii Europene. Nimeni nu ne opreste si toti ne indeamna sa intram in dialog", a declarat ministrul Agriculturii.

Aceasta a spus ca a luat aceasta masura pentru a se pregati pentru momentul in care Romania va prelua presedintia Uniunii Europene.

Romania va detine presedintia Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, ca urmare a devansarii cu sase luni a tuturor presedintiilor Consiliului UE in conditiile in care Londra a renuntat oficial sa mai asigure presedintia semestriala a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017.

Comisia Europeana a lansat pe data de 15 februarie o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca impune marilor comercianti cu amanuntul sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali, ceea ce ar contravine legislatiei UE referitoare la libera circulatie a bunurilor.

La finalul lunii martie, Petre Daea spunea ca exista semnale imbucuratoare din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste procedura de infringement impotriva Romaniei, deoarece aceasta a inceput sa inteleaga pozitia ferma a Romaniei.