Romania, condamnata la CEDO sa plateasca 196.400 euro din cauza conditiilor din inchisori in 2014. Romania a fost condamnata, anul trecut, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sa plateasca 196.400 de euro unor condamnati, ca despagubiri pentru conditiile din inchisori, se arata in bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Potrivit ANP, "supraaglomerarea reprezinta o provocare majora a sistemului penitenciar romanesc", deficitul de locuri de cazare fiind in prezent de 11.170 de locuri, potrivit mediafax.ro Oficiali ai ANP au explicat ca, potrivit legislatiei europene, fiecare detinut are dreptul la un spatiu de patru metri patrati, obligatie pe care sistemul penitenciar romanesc nu poate sa o respecte. Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerarii, in 2014, ANP "s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii", scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Doua solutii simple care ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme din Romania. Dosarele "Microsoft" si "Greba-Iancu-Sova", dincolo de exemplele din campania recenta pentru alegerile prezidentiale, au aratat, o data in plus, ca partidele cheltuiesc inaintea alegerilor bani obtinuti din mita, comisioane ilegale sau donatii nedeclarate, revansandu-se ulterior prin contractele cu statul atribuite sau deblocate atunci cand sunt la putere. Intrebati pe rand, la consultarile de la Palatul Cotroceni, cum ar schimba regulile de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, liderii politici au raspuns evaziv, declarandu-se la unison pro-transparenta, dar fara a veni cu o solutie concreta. PNL si UDMR sustin ca ar inlocui actualul sistem de finantare cu acoperirea cheltuielilor de campanie, in cea mai mare parte, de la bugetul de stat, intarind controlul, anunta Gandul.

Misterele Declaratiei de Independenta a Statelor Unite, un document uitat aproape 200 de ani la Biblioteca Teleki-Bolyai din Targu-Mures. Declaratia de Independenta a SUA de la Biblioteca Teleki-Bolyai a stat departe de ochii publicului de cand a ajuns in colectia contelui Samuel Teleki, adica de la inceputul secolului al XIX-lea si pana in urma cu cativa ani. "Adevarul" va prezinta legatura documentului cu masoneria si explicatia pentru care actul se afla in Romania. O vizita la Biblioteca Teleki-Bolyai din Targu-Mures pune publicul avizat pe ganduri. Sala Teleki este dominata de portretul contelui Samuel Teleki, un portet in ulei realizat de Johann Tusch, deasupra caruia se afla "Ochiul Atoatevazator", un insemn masonic. Daca iti cobori privirea gasesti un document unic in Romania, care a facut parte din colectia contelui si apoi a Bibliotecii: una din "copiile conforme" ale Declaratiei de Independenta a SUA, adica un document editat in 1819 considerat la fel de autentic, prin semnaturile date de oamenii de stat amerciani, cu cel din 1776, informeaza Adevarul.

Elevii il reclama pe Radu Mazare la DNA. Reactia primarului. Asociatia Elevilor din Constanta a anuntat ca va depune, miercuri, o noua plangere penala, la Directia Nationala Anticoruptie - Structura centrala, pe numele primarului Municipiului Constanta, Mazare Radu-Stefan, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Plangerea penala se refera la refuzul acordarii reducerii de 50% la transportul local in comun pentru elevi, prevedere stipulata la art. 84 (1) in Legea educatiei nationale. "Numitul Mazare Radu-Stefan refuza de 15 ani de zile sa aplice legea si sa acorde elevilor reducerea de 50% la transportul local in comun, pe care legea le-o garanteaza. In acest moment, prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro", spun reprezentantii elevilor. Marti, primarul s-a intalnit cu elevii si le-a propus doua solutii la problema transportului in comun: sa se deconteze jumatate din pretul unui abonament RATC pentru toti elevii si studentii sau sa se procedeze ca pana acum, adica ajutorul sa se acorde doar elevilor ai caror parinti beneficiaza de subventie la incalzire, adica au venituri de pana la 1.800 lei/membru de familie, scrie Romania Libera.

Paradoxul romanesc: Ghita e in comisia parlamentara care il va audia pe Coldea. Acuzatiile Elenei Udrea o duc din nou la DNA. Elena Udrea se va intoarce la Directia Nationala Anticoruptie, insa nu ca invinuit, ci in calitate de denuntator. Fostul ministru al turismului trebuie sa detalieze acuzele aduse generalului SRI, Florian Coldea. Fostul ministru al turismului are si alte griji. Udrea a mers la Politie, asa cum o obliga controlul judiciar si asteapta ca Parlamentul sa voteze pentru ridicarea imunitatii sale la cererea procurorilor. De altfel, anchetatorii o vor pune sub acuzare si in dosarul ''Gala Bute'', in care este suspectata de abuz in serviciu si alte fapte de coruptie. Elena Udrea va fi audiata la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da lamuriri in legatura cu generalul Florian Coldea, directorul interimar al SRI. Procurorii vor sa detalieze denuntul facut saptamana trecuta de fostul ministru al turismului. Udrea ar fi scris atunci mai putine lucuri decat a spus ulterior in presa in legatura cu banii pe care i-ar fi primit Coldea, anunta StirileProtv.ro.

Constitutia ca scop in sine, cu aluzie la scandalul recent. La nivelul elitei politice, romanii dau impresia ca asteapta ca cineva, din lumea larga, sa-i invete la ce sa aspire, sa le indice scopurile sau sa-i invete ce sa-si doreasca. Poate ca nimeni nu a exprimat mai bine marea slabiciune a spiritului public romanesc decat fostul consilier prezidential Cristian Diaconescu. Ingrijorat de scandalul care a cuprins serviciile secrete si de posibila lor implicare in politica domestica, el a facut o previziune sumbra: "Daca toate aceste aspecte, reale sau nu, nu le vom rezolva cat se poate de repede - si-aici va dau o stire - in cinci ani devenim indezirabili in NATO!" Se stravede clar de aici ca lumea politica din Romania simte nevoia unei autoritati exterioare. Cata vreme a avut in fata obiectivul admiterii in UE si NATO si a primit ceea ce se numeste un road map, a facut progrese, dar din clipa in care obiectivele acestea au fost atinse, s-a vazut dintr-o data fara "indicatii de drum" si fara scop, informeaza Deutsche Welle.

Primarul suspendat al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a fost pus sub control judiciar. Primarul suspendat al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, si omul de afaceri Liviu Goian vor fi cercetati sub control judiciar. Romeo Stavarache vrea sa-si amenajeze biroul de primar in sediul Politiei Locale Decizia luata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva, relateaza Mediafax. Romeo Stavarache a fost arestat la domiciliu la data de 3 septembrie 2014, iar din 1 iulie 2014 si pana atunci a fost in arest preventiv. Tot atunci s-a decis ca si ceilalti doi inculpati din dosar, Liviu Goian si Liviu Vasile Cenusa, sa fie judecati in stare de arest la domiciliu, scrie EVZ.