Marius Petcu, fost presedinte al Federatiei Sindicale Sanitas a declarat luni la TVR Info ca din suma de 725 de mii de euro, pe care potrivit ANI nu o poate justifica, trei sferturi reprezinta valoarea de piata a casei sale, stabilita printr-o expertiza tehnica extrajudiciara, si nu prin documentele de proprietate sau cele de antrepriza. Valoarea casei este de doar 180.000 de euro, care urmeaza a fi platiti in termen de 15 ani, a explicat Petcu.

Marius PetcuFoto: Agerpres

La randul sau secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a insistat asupra faptului ca imobilul respectiv este construit de firma PSV Company, fosta Petrom Service, la care administrator este Liviu Luca. Georgescu a adaugat ca expertiza extrajudiciara a fost facuta cu acordul lui Marius Petcu.

Fostul lider sindical a explicat ca el a fost verificat in perioada 2004-2009, acuzand ca reprezentantii ANI considera ca nu au existat solduri dinainte de 2004: "toate economiile mele nu au fost luate in calcul, pentru ca exista niste economii pe care le-am avut inainte de 2004, m-ati inregistrat cu 0 lei in cont si eu aveam 33 de ani de munca", a acuzat Petcu.

Suprafata casei mult diminuata, pentru a nu plati impozit

Un alt aspect asupra caruia cei doi invitati s-au contrazis a fost suprafata casei, reprezentantul ANI sustinand ca suprafata casei a fost inregistrata cu 178 de metri mai putin pentru a nu plati impozit la valoarea de piata a imobilului. De mentionat, ca Petcu a declarat ca suprafata casei este de 180 metri patrati, pe doua nivele.

Petcu a insistat asupra faptului ca nu exista nicio legatura cu Liviu Luca sau cu o eventuala incercare a Petrom Service de a subevalua casa sa. Marius Petcu nu este singurul lider sindical verificat de Agentia Nationala de Integritate si ca in perioada urmatoare vor mai urma si altii, a mai spus reprezentantul ANI la TVR Info.

Prins in flagrant in timp ce primea mita

Marius Petcu a fost prins in flagrant in martie in timp ce primea de la Petre Scrieciu suma de 40.000 de euro, reprezentand doua transe din mita, aferente lunilor ianuarie si februarie 2011.

Acesta a fost arestat preventiv pe 31 martie pentru luare de mita in forma continuata si eliberat pe 20 iunie sub control judiciar, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti, care a admis cererea in acest sens depusa de avocatii sindicalistului.

Potrivit procurorilor, in perioada anilor 2009-2010, Marius Petcu, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas, a primit de la omul de afaceri Petre Scrieciu, in baza unei intelegeri anterioare, in mod repetat, sume de bani, reprezentand circa 20% din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate, pentru a atribui firmei acestuia un contract de executie de lucrari avand ca obiect executarea obiectivului 'Centrul de educatie, perfectionare si recreere - Snagov', pretul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fara TVA.

DNA mai preciza ca, la data de 1 februarie 2011, in baza unei intelegeri anterioare, Marius Petcu a primit, prin intermediul sotiei sale, un imobil tip vila situat in Predeal, in valoare de circa 200.000 de euro.

In februarie 2011, surse judiciare declarau pentru HotNews.ro ca averile liderilor de sindicat sunt verificate de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate. Printre cei verificati se afla si Marius Petcu, seful CNSLR Fratia.

Liviu Luca, intre cercetari penale si membru al CESE

Liviu Luca a fost pus sub invinuire la inceputul lunii octombrie de procurorii anticoruptie intr-un dosar legat de un contract privind administrarea patrimoniului sindicatului, anunta Agerpres. "Sincer sa fiu, inca nu am inteles despre ce este vorba. O sa ma duc acasa sa imi fac lectiile", a spus Liviu Luca dupa intalnirea cu procurorii anticoruptie.

Liderul sindical a precizat ca firma care apartinea CNSLR-Fratia a incheiat un contract cu o alta firma privind managementul patrimoniului confederatiei, printre prevederile contractuale numarandu-se acela de a aduce un anumit profit: "Se incheie un contract de management intre firma sindicatelor si o alta firma, cu obligatia ca firma sindicatelor sa aduca un profit. Ca-l scoate, ca nu-l scoate, nu e treaba noastra. Nu vad care este problema", a mai spus Liviu Luca.

La propunerea Guvernului Romaniei, Consiliul Uniunii Europene l-a numit pe Liviu Luca, CNSLR-Fratia, membru în cadrulComitetului Economic și Social European (CESE) până la 20 septembrie 2015, postul devenind vacant ca urmare a încheierii mandatului lui Sorin Cristian Stan, se arata in Jurnalul Oficial al UE.Luca, considerat un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu, este cercetat penal, fiind pus sub invinuire intr-un dosar legat de patrimoniul sindicatului. El a mai fost implicat in mai multe scandaluri cum ar fi dosarul de privatizare al SC Bucureşti Turism SA sau infractiuni legate de activitatea PSV Company (fosta Petromservice).