Comisia Europeana sta departe de contradictiile romano-ungare legate de minerit. Comisia Europeana nu are motiv sa lase Suedia si Finlanda fara industrie miniera. Comisia isi mentine pozitia echilibrata si echidistanta in problema Rosiei Montane si a mineritului aurifer in Europa. Dupa ce in luna septembrie a acestui an Comisarul european de mediu, slovenul Janez Potocnik reitera pozitia ferma a Comisiei - care are ultimul cuvant in stabilirea directivelor europene - cu privire la faptul ca interzicerea cianurii in minerit nu se justifica, acum acelasi comisar reitereaza acest lucru si subliniaza ca nu este de competenta Comisiei sa se pronunte cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana, decizia revenind in totalitate autoritatilor de la Bucuresti. Concluzia se regaseste in raspunsul dat acum doua zile de comisarul de mediu europarlamentarului Laszlo Tokes, vicepresedintele parlamentului european, cunoscut pentru pozitia sa radicala referitoare la proiectul minier. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Arbanassi, un sat bulgaresc de sute de ani unde prezentul copiaza trecutul. Arbanassi, un satuc de numai 291 de locuitori, pare un loc facut pentru a te plimba in voie, la pas, intr-o dupa-amiaza linistita de vara. Dupa ce ai vizitat Veliko Tarnovo, fosta capitala a tarilor bulgari aflata la numai patru kilometri de sat, Arbanassi este locul perfect pentru a te odihni si a vizita in acelasi timp. Este posibil deoarece aici nu trebuie sa alergi dupa obiective, de teama ca nu o sa ai timp sa vezi tot ce ti-ai propus la inceputul excursiei. Arbanassi poate fi vizitat intr-o jumatate de zi fara sa te grabesti. Graba ar fi chiar total nepotrivita in satul in care vei intalni mai peste tot oameni care stau netulburati pe la terase - turisi ori localnici - la umbra unor pereti din iedera, in timp ce isi sorb cafeaua, relateaza GreatNews.ro

Ce scria Regina Maria despre ziua ei de nastere. Astazi se implinesc 136 de ani de la nasterea Reginei Maria. Cea care avea sa devina, in 1914, Regina Romaniei, Maria Alexandra Victoria, principesa de Marea Britanie si Irlanda, s-a nascut in 1875, in Eastwell-Park, tatal fiind Alfred, duce de Edinburgh, fiu al reginei Victoria a Angliei, iar mama, ducesa Maria Alexandrova, unica fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Ultima romantica - asa cum a fost supranumita, aminteste in memoriile sale, "Povestea vietii mele", despre aniversarea zilei sale de nastere. Puncte de reper: anii 1917 si 1918. Iata ce nota despre aniversarea zilei sale de nastere din 29 octombrie 1917: "A 42-a aniversare a mea. Serbez pentru a doua oara ziua de nastere in timp de razboi. Sunt astazi o pribeaga, departe de caminul meu, dar nu inca de tara noastra, slava Domnului! Poate ca va veni si asa ceva, dar trebuie sa-mi tin fruntea sus oricare ar fi soarta. Integral in EVZ.

Interviu cu ministrul de Externe al Cehiei, printul Karel Schwarzenberg: "Ultima mare criza economica a luat sfarsit doar cand au inceput pregatirile pentru RAZBOI". Seful diplomatiei din Cehia si capul uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg a vorbit, intr-un interviu pentru Gandul si Stirile Pro TV, despre cum vede iesirea Europei din criza, dar si despre ocazia pe care Romania a ratat-o, in ce priveste "folosirea" intelepciunii si experientei regelui Mihai I. Schwarzenberg, care este si membru al prestigiosului club Bilderberg, crede ca romanii ar trebui sa asculte cu mare atentie discursul pe care regele Mihai I l-a tinut in Parlament, iar statul roman sa nu rateze marea oportunitate de a dezvolta un turism de succes, pentru ca are doua atuuri imense: peisajele superbe si fetele frumoase din Romania. Diplomatul s-a plans de problemele pe care compania CEZ le-a avut in Romania, fapt care tine la distanta investitorii cehi si nu numai de tara noastra, scrie Gandul.

"Summitul ultimei sanse" si-a ratat tinta. Summitul ce ar fi trebuit sa calmeze pietele si sa atenueze criza nu a convins nici pietele, nici politicienii. Lipsa unor detalii esentiale despre salvarea Greciei loveste deja Italia si Portugalia. Anuntul facut joi de liderii europeni ca fondul de urgenta al zonei euro va creste la 1.000 de miliarde de euro si ca datoriile Greciei vor fi reduse cu 100 de miliarde de euro a adus, intr-o prima faza, un val de optimism pe piete. Bursele europene au crescut la maximul ultimelor 12 saptamani, iar moneda euro a depasit pragul de 1,4 dolari, urcand la maximul ultimelor sapte saptamani. Suplimentarea resurselor Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) prin atragerea de finantare de la investitori publici si privati se bazeaza pe ideea ca s-ar atrage fonduri de la mari economii, precum China si Brazilia, tari care inca nu au spus "Da", relateaza Adevarul.

Cum se vede Romania prin ochii unui jurnalist american. Jurnalistul de opinie Greg Johnson a vizitat recent Romania- a trecut prin Timisoara si s-a oprit in Giarmata, o localitate din judetul Timis. Mai jos, puteti citi impresiile lui despre tara, romani, cum a evoluat economia si care e marea problema a Romaniei. "Traficul e lent acum, ca am iesit din Timisoara, un oras de peste 300.000 locuitori, unde oamenii au initiat o revolutie care a dus la executia dictatorului Nicolae Ceausescu, in dimineata zilei de 25 decembrie 1989", isi incepe jurnalistul de opinie Greg Johnson reportajul despre Romania anului 2011, publicat pe knoxnews.com. "Pe cand Lorena, gazda mea, conducea, am vazut cum blocurile gri au renascut in culori. Noile case construite "dupa revolutie' impanzesc periferia", informeaza Romania Libera.

Dan C. Mihailescu, critic literar: "Cu sotia am fost coleg de banca". Criticul literar Dan C. Mihailescu povesteste ca in facultate coresponda in fiecare zi cu colega de banca, Tania, care avea sa-i devina sotie, pe teme literare. Are un mic defect de vorbire, ceea ce nu l-a impiedicat sa devina figura publica. E cunoscut drept "Omul care-aduce cartea", dupa emisiunea pe care-o realizeaza, de peste 10 ani, la una din cele mai vizionate televiziuni din Romania, ProTV. Peste 400.000 de romani asteapta zilnic sa afle de la el ce carti ar merita banii lor, de la "vanzatoare de flori si pepeni" pana la elita intelectualitatii romanesti. Insusi criticul Nicolae Manolescu spune ca, daca ar fi sa mai faca azi cronica literara, ar face-o in stilul sau. A invatat sa citeasca de la 4 ani, "santajat" de bunicul sau. Se recunoaste drept baiatul mamei, al bunicii, al matusilor, "caci a crescut fara tata". Romantic, recunoaste ca-i scria sotiei sale, atunci cand a cunoscut-o, si cate 10-20 de pagini pe zi, relateaza Adevarul.

Azur, bunicii manelistilor de azi, interzisi la TV de Ceausescu. La jumatatea anilor '80, la petrecerile de apartament din cartierele muncitoresti canta o singura formatie. Magnetofonul avea o singura banda care mergea incontinuu, pana fierbea transformatorul. De la casetofon se auzeau aceleasi ritmuri grecesti cu versuri romanesti. "Mona", "Claudia", "S-a rupt lantul de iubire" sau "La o masa mai retrasa" erau un fel de manele mult mai spalate decat sunt cele de azi. Salam, Minune sau Vijelie sunt regii emisiunilor de divertisment, angajati permanenti sa ofere bataiala romanului iubitor de lant de aur si gratar in fata scarii. Pe timpul lui Ceausescu, Azur nu s-a zarit nicio secunda printre gaurile macrameurilor care curgeau pe jumatate din ecranul televizorului alb-negru. Integral in EVZ.

Cum n-a functionat, timp de mai multe ore, RECENSAMANTUL ONLINE. Ce trebuie sa faci ca sa nu vina recenzorul la tine acasa. Vineri, imediat dupa ora 12:00, cand recensamantul online a primit unda verde, reporterul gandul a inceput sa urmeze pasii sugerati de INS pentru a completa chestionarul descarcat de pe recensamantromania.ro. Potrivit procedurii anuntate de INS, daca locuiesti in Bucuresti, trebuie mai intai sa suni sau sa trimiti un mail la primaria sectorului in care locuiesti si sa anunti ca vrei sa participi la recensamantul online. Apoi, trebuie sa descarci chestionarul de pe internet, sa citesti regulile, sa-l completezi si sa-l trimiti prin posta sau prin fax. Ori sa-l scanezi fila cu fila si sa-l trimiti prin mail. Insa pana acolo e drum lung, intrucat primul pas, acela de a intra in legatura cu un reprezentant al primariei este extrem de greu de realizat. Cititi in continuare aventurile telefonice prin care trebuie sa treci pana sa reusesti sa dai de un functionar public care sa-ti dea binecuvantarea de a participa la recensamantul online, scrie Gandul.

Povesti nestiute din cartierul celor cinci sefi de stat. In cartierul Primaverii au locuit sau mai locuiesc ultimii cinci conducatori ai Romaniei, de la Gheorghiu-Dej, Ceausescu, Iliescu si Constantinescu pana la Basescu. In istoria sa de aproape 70 de ani, celebrul cartier Primaverii a trecut pe rand de la statutul de cartier muncitoresc, destinat salariatilor Uzinei de Gaze a Capitalei, la cel de paradis rezidential al nomenclaturii comuniste, pentru ca, dupa 1990, sa devina centrul rezidential al celor mai bogati dintre romani. Cartierul si-a capatat notorietatea in anii '50, cand Gheorghe Gheorghiu-Dej a decis mutarea demnitarilor comunisti in aceasta zona, pentru a tine sub observatie cat mai eficient birocratia de partid, guvernamentala si a Securitatii, relateaza Adevarul.