Cazul fetitei blonde cu ochi verzi descoperita intr-o tabara de romi de Grecia a fost tratat pe larg in presa din Europa, Daily Mirror scriind ca femeia care o luase pe Maria a declarat politiei ca ar fi fost abandonata de mama ei romanca. Ziua de sambata a fost marcata la Roma de protestele impotriva masurilor de austeritate, care a scos in strada circa 20.000 de manifestanti, potrivit organizatorilor. In Belgia, un avion de mici dimensiuni transportand 10 parasutisti s-a prabusit si toti pasagerii si-au pierdut viata, iar Australia se confrunta cu incendii de vegetatie "fara precedent" in New South Wales.

Fetita blonda gasita in tabara de romi

Fetita blonda gasita in tabara de romi

Foto: Captura YouTube

Grecia. Politia a solicitat ajutorul Interpolului pentru gasirea parintilor adevarati ai unei fetite blonde cu ochi verzi descoperita intr-o tabara de romi din centrul Greciei, numita de presa elena "ingerul blond". Cunoscuta ca Maria, fetita in varsta de 4 ani a fost remarcata sub o patura intr-o tabara de romi, langa orasul Farsala, in timpul unui raid al politiei vizand traficul de droguri. Vorbeste doar cateva cuvinte in dialectul romilor si in greceste, iar politia suspecteaza faptul ca ar proveni fie din nordul fie de estul Europei, posibil din Scandinavia sau Bulgaria.

Politia a trimis Interpolului un dosar cu toate dovezile pe care le au in acest caz, inclusiv mostre de ADN, cu scopul de a incerca sa gaseasca o potrivire in randul inregistrarilor despre copii disparuti.Testele de ADN au demonstrat ca cei cu care traia Maria in tabara nu erau parintii ei biologici. Femeia de 40 de ani si barbatul de 39 au fost arestati si acuzati de rapirea unui minor.

Daily Mirror scria sambata ca femeia roma in grija careia a fost gasita Maria a declarat, vineri, din inchisoare, ca o romanca i-a incredintat fetita ca sa aiba grija de ea in timp ce isi face cumparaturile si ca aceasta nu s-a mai intors.

Proteste anti-austeritate la Roma

Proteste anti-austeritate la Roma

Foto: Agerpres/AP

Proteste la Roma: Mii de persoane au manifestat sambata, la Roma, contra masurilor de austeritate adoptate de guvernul italian, in conditiile in care politia a desfasurat un amplu dispozitiv de securitate in centrul orasului - circa 4.000 de jandarmi, potrivit agentiilor AFP si Associated Press, citate de Agerpres.

Organizatorii au afirmat ca la proteste au participat peste 20.000 de manifestanti, printre care mii de militanti pentru apararea drepturilor imigrantilor, precum si opozanti ai proiectului construirii unei linii feroviare de mare viteza intre orasele Lyon (Franta) si Torino (Italia).

La inceputul protestelor de sambata, 14 persoane au fost arestate de politie.

Belgia. Cel putin 10 persoane si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni, care transporta un grup de parasutisti, s-a prabusit in sud-estul Belgiei, langa orasul Namur, a relatat BBC sambata. Avionul s-a prabusit la circa 10 minute dupa decolarea de pe aerodromul Temploux, intr-un camp. Toti cei care se aflau la bord au murit.

Duminica, AFP relata, citand presa belgiana, ca aeronava era un aparat vechi de 44 de ani, care s-a mai prabusit o data in 2000. Potrivit martorilot, avionul si-a pierdut o aripa inainte de a se prabusi pe un camp, in apropiere de Namur (sud). Era vorba de un Pilatus PC-6 Turbo Porter de constructie elvetiana, fusese dat in folosinta in noiembrie 1969.

In Argentina, aproape 80 de persoane au fost ranite, dintre care cinci grav, intr-un accident de tren care a avut loc sambata dimineata in gara Once, una din cele mai importante din capitala Buenos Aires, cand garnitura feroviara a lovit bariera metalica de la capatul peronului.

Proteste impotriva gazelor de sist. Sambata, mii de persoane au protestat in Franta, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania si Romania, cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulica, scria Le Monde.

Conflictul din Siria. Un chirurg britanic care a lucrat timp de cinci saptamani intr-un spital din nordul Siriei a declarat sambata pentru Times si BBC ca a ingrijit mai multe femei insarcinate care au fost vizate in mod deliberat de lunesti. "Este evident ca lunetistii jucau un fel de joc", a declarat pentru BBC David Nott, chirurg vascular in doua spitale londoneze, care s-a intors saptamana trecuta in Siria.

Duminica, cel putin 30 de persoane si-au pierdut viata si alte cateva zeci au suferit rani in urma exploziei unei masini-capcana la periferia orasului Hama, in centrul Siriei, a informat agentia de presa SANA, potrivit careia este vorba de un "atac terorist sinucigas", citeaza Agerpres.

Incendiile din Australia. Pompierii si-au sporit efectivele duminica pentru a face fata incendiilor mari survenite in regiunea Sydney, confruntata cu seceta si cu temperaturile anormal de ridicate. Cele mai devastatoare incendii au izbucnit in regiunea Blue Mountains, situata la o suta kilometri vest de Sydney, degajand un nor de cenusa si fum, care a cuprins orasul. Pana in prezent, autoritatile au identificat o singura victima a incendiului, un barbat de 63 de ani, care a murit in urma unui atac de cord in timp ce incerca sa isi protejeze casa impotriva flacarilor, la nord de Sydney, unde localnicii au invocat un foc "apocaliptic".

Traian Basescu, la funeraliile lui Wilfried Martens

Traian Basescu, la funeraliile lui Wilfried Martens

Foto: Agerpres/AP

Funeraliile lui Wilfried Martens. Presedintele interimar al Partidului Popular European, Joseph Daul, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul Belgiei, Elio Di Rupo, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-au adus sambata un omagiu lui Wilfried Martens la ceremonia desfasurata in catedrala Saint Bavon din Gand. Unul dintre mesajele cele mai emotionante l-a rostit presedintele interimar al PPE, Joseph Daul, care a preluat aceasta sarcina cu doar o zi inainte de decesul lui Wilfried Martens.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a asistat la ceremonie in primul rand al liderilor europeni prezenti la funeralii, alaturi de Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Elio Di Rupo, premierul Belgiei, si cancelarul german Angela Merkel. Din Romania a mai participat la funeralii si o delegatie a PDL formata din presedintele formatiunii, Vasile Blaga, fostul premier Emil Boc, vicepresedintele PPE Anca Boagiu, vicepresedintele grupului PPE din Parlamentul European Marian-Jean Marinescu si eurodeputatii Monica Macovei si Traian Ungureanu.

Un obiect de pe Titanic, vandut la un pret record. Vioara din lemn de trandafir apartinand dirijorului micutei orchestre de pe Titanic a fost adjudecata sambata pentru suma de 900.000 de lire sterline (1,06 milioane de euro), de un colectionar britanic, a anuntat casa de licitatii Henry Aldridge & Son, aflata in sud-vestul Angliei. Instrumentul a apartinut lui Wallace Hartley, dirijorul orchestrei de pe Titanic, despre care s-a spus ca a cantat pana cand vaporul s-a scufundat, si a fost descoperit intr-un geamantan din piele, legat de corpul muzicianului.