​Publicatia online Huffington Post noteaza, intr-un material despre scandalul de plagiat in care este implicat premierul roman Victor Ponta publicat marti, ca "succesul" lui Ponta pare ca l-a suparat pe presedintele Traian Basescu, iar premierul este implicat acum intr-o serie de controverse politice care par "create pentru a devia programul sau de reforma si pentru a ii afecta popularitatea".

"Cand Victor Ponta a devenit prim-ministru al Romaniei luna trecuta, multi au sperat ca acest lucru va reprezenta un punct de cotitura in cultura politica a tarii. Ca lider al Uniunii Social Liberale, Ponta si-a propus o viziune convingatoare pentru reinnoirea economiei, societatii si democratiei in Romania", incepe articolul, semnat de Matt Browne de la Centre for American Progress, care mentioneaza in continuare ca Ponta a primit o "sustinere rasunatoare" in alegerile locale.

"Succesul lui Ponta pare sa il fi suparat pe presedintele Traian Basescu. (...) Tanarul progresist se afla in fata celei mai mari provocari de pana acum."

Autorul aminteste detaliile scandalului declansat dupa ce revista Nature a publicat articolul in care afirma ca lucrarea de doctorat a lui Ponta este plagiata. "Ponta a negat vehement acuzatiile (...) Premierul este de asemenea puternic aparat de membri ai lumii academice din Romania. Profesorii sai l-au aparat in mod public, precum si cei pe care este acuzat ca i-a plagiat", scrie Huffington Post, publicatie de orientare democrata.

Autorul noteaza de asemenea ca fiind "interesant" faptul ca, inainte de aparitia articolului din revista Nature - despre care acesta spune ca nu intelege de ce a ales sa publice acuzatia - Ponta a fost prins intr-o "batalie dura" cu presedintele Basescu legata de reprezentarea Romaniei la Consiliul European. Si in acest caz, autorul ii ia apararea lui Ponta, sustinand ca presedintele "nu vrea sa accepte" decizia parlamentului de a il nominaliza pe Ponta.

In continuare, materialul enumera motivele pentru care includerea lui Ponta la Consiliu este importanta pentru Romania. "Ponta a facut o prioritate a guvernului cresterea puterii de absorbtie a fondurilor structurale si intentioneaza sa ridice aceasta problema la Consiliu. Expertiza sa in drept international ar putea ajuta de asemenea la desfacerea blocajului pe care Romania il are in procesul de aderare la Schengen".

"Cei care spera sa vada reinnoire politica in Romania sunt nevoiti sa spere ca Ponta ramane ferm, si ca trucurile murdare cu care se confrunta in prezent sunt simbolurile unei culturi politice care va ramane in trecut", incheie Browne.