​Sectiile de votare s-au deschis in Romania, unde astazi se desfasoara alegerile parlamentare, scrie BBC intr-un articol dedicat acestui eveniment. Rezultatul scrutinului ar putea declansa o noua "instabilitate politica", in conditiile in care Romania negociaza "un acord de imprumut vital cu Fondul Monetar International", noteaza BBC.

Potrivit BBC, sondajele indica o victorie a USL, dar prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost "dusmani inversunati" de cand guvernul lui Ponta a incercat sa-l suspende pe presedinte, in luna iulie. Analisti citati spun ca presedintele poate numi o alta persoana decat Victor Ponta pentru a forma guvernul, chiar daca USL va castiga alegerile parlamentare.

In cadrul analizei, BBC aminteste declaratia lui Traian Basescu potrivit careia va desemna un premier "in interes national". "Avand in vedere 'dusmania' pe care presedintele o are fata de Ponta, este greu de imaginat ca se gandeste la liderul social-democrat", mai scrie publicatia, citandu-l pe Nick Thorpe, corespondentul BBC in Romania.

Acesta precizeaza, insa, ca orice incercare de a desemna pe altcineva ca prim-ministru poate duce la "o criza constitutionala". Articolul aminteste si ca Basescu poate desemna pe altcineva din cadrul USL, si nu pe Victor Ponta, pentru functia de prim-ministru, folosind argumentul ca USL nu este un partid, ci o coalitie.

In cazul in care victoria USL nu va fi cu o larga majoritate, BBC noteaza ca o posibilitate este ca presedintele sa ceara unuia dintre aliatii ARD sa formeze o coalitie.

Dar "orice instabilitate politica prelungita poate afecta pietele financiare si ameninta un acord de imprumut crucial cu FMI", scrie BBC, precizand ca actualul acord al Romaniei cu FMI se termina la inceputul anului 2013.