Baietii de la Cassa Loco povestesc pe site-ul lor lipasa de interes a romanilor din Irlanda pentru ziua de 1 Decembrie.

Nu ca ar fi mai usor, ci pentru ca e mai linistit. Mai relaxat. Evenimentul organizat cu ocazia zilei de 1 decembrie, a fost opera domnilor Vasile Ungureanu si Catalin Bozocean. Am aflat de pe urma discutiilor cu ei, ca nici in alte tari, spiritul romanului nu e schimbat. Vorba aia: "tot cu capu-n punga". Eveniment super reusit, cu un ansamblu popular care si-a dat nadufu spre a-si bucura asistenta.

Publicul, extraordinar, dar cu un singur defect. Prea putin. Pentru o comunitate de 25 de mii de romani neoficiali in Dublin, nu foarte multi s-au adunat si au fost curiosi de eveniment. Desi organizatorii s-au bazat la inceput pe sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, avand promisiuni si promisiuni, au fost obligati spre final sa suporte ei cheltuielile, astfel incat romanii din Dublin sa aiba parte de un eveniment dedicat lor si zilei lor Nationale.

Iar rezultatul? In afara de satisfactia personala si de cea a romanilor prezenti la eveniment, nu prea cred ca a fost, pentru ca spiritu romanului care se bucura ca ai luat "teapa", care se lauda cu cei 20 de centi castigati in plus fata de celalalt si cu interesul 0 in lumea din jur, e nemuritor. E pacat! Si pana la urma, te face sa nu te mai miri, de ce in tara nu suntem uniti, si nu facem lucuri impreuna, chiar atunci cand ne ajunge cutitu la os, daca nici peste hotare, cand viata cotidiana e mult mai senina nu se face.

Am avut parte de romani intalniti pe strada, in campul muncii, care ne-au intrebat ce cautam in Irlanda. Iar la raspunsul, concert cu ocazia zilei de .. ni s-a raspuns ca habar n-aveau. Pai nu stiti de organizatia respectiva? NU! De ce?! Pai.... Pai, lispa lor de interes isi spune cuvantul, iar vina nu e decat a lor. E aidoma lipsei de interes din tara. Nu ma intereseaza ce se intampla, dar dupa ce s-a petrecut ne dam cu parerea, iar de cele mai multe ori, blamam, scuipam si comentam la adresa lor.

Pentru noi a fost o alta demonstratie a faptului ca romanii care vor sa faca ceva pentru ei si pentru altii, fara motive mercantile sunt foarte putini. Sunt oameni simpli, inteligenti, muncitori si respectabili. Si chiar daca sunt mutati in alta tara, incearca sa faca ceva si pentru restul. Daca restul ar avea macar bunul simt de a raspunde cu urechea pleacata si cu un dram de interes, poate ar avea si ei zile mai bune.

Ca$$a Loco multumeste pe aceasta cale Comunitatilor Romanilor din Irlanda si le ureaza un drum bun in continuare.