Publicatia Politicosustine intr-o analiza ca presedintele american, Barack Obama, trebuie sa-si indeplineasca promisiunile politice si sa-si asume o pozitie ferma fata de campania siriana a lui Putin.

Angela Merkel si Barack Obama la Casa AlbaFoto: Reuters

Berlinul l-a transformat pe Obama intr-un lider de stat puternic, acordandu-i credibiltate politica externa. : Era vara anului 2008 si Berlinul era plin de speranta si dornic de schimbare. Senatorul Barack Obama era in oras. Germanii au vazut ceea ce asteptau de mult in acesta, dupa cei opt ani de presedintie a lui George W. Bush, dispretuit pentru razboiul din Irak. Obama era pentru ei un nou Kennedy, un lider carismatic, care a sustinut deschis in discurs: sunt un berlinez.

Obama a vrut sa vorbeasca in fata Portii Brandenburg, insa Merkel i-a respins dorinta pentru ca locul rezervat presedintilor, nu candidatilor (Obama a tinut acel discurs cinci ani mai tarziu). In schimb, tanarul senator a vorbit in fata impozantei Siegessaule, coloana Vvctoriei berlineze, sub aripile de aur intinse ale ingerului numit "Goldelse".

Oamenii au venit cu sutele de mii, sustinand si aplaudand fiecare cuvant al senatorului american. Dar, in conditiile unei campanii prezidentiale, germanii nu au reprezentat targetul lui Obama. Asa-zisul “presedinte” a folosit fondul dramatic al orasului pentru a lua din aura a ceea ce a fost candva experienta politica externa. A fost mai curand un discurs plictisitor, dar un truc politic spectaculos, si asa cum stim si astazi, functioneaza. Berlinul l-a transformat pe Obama intr-un lider de stat puternic.

Acum, la finele presedentiei lui Obama, este timpul intoarcerii favorii. Berlinul are nevoie de sprijin politic extern solid. Obama a oscilat in ceea ce priveste criza siriana in ultimii cinci ani. Pactul a fost semnat, vineri, inainte de Conferinta de Securitate de la Munchen. Acesta solicita incetarea ostilitatilor, dar, in fapt, legitimeaza bombardamentele ruse impotriva asa-numitelor “grupuri teroriste” din Siria (prin concepul de grupuri teroriste, rusii includ copiii sirieni). Acest pact se pare ca nu este suficient si aparent nu face decat sa inrautateasca situatia.

Fortele aeriene a lui Putin bombardeaza necrutator Siria si creeaza valuri dupa valuri de refugiati. Asa cum stim din anul 2015, acei refugiati au un scop comun: ei vor sa ajunga in Europa, dar mai ales in Germania. Dar, cel mai probabil Merkel nu va permite ca mai mult de un milion de migranti sa intre in tara. Sustinerea interna se epuizeaza rapid, iar cancelarul se confrunta cu o opozitie considerabila din partea statului Bavarez, a Uniunii Social Crestine.

Administatia lui Merkel - precum si unitatea si stabilitatea europeana - depind de aceasta oprirea valului coplesitor de refugiati.

Obama, care a promis lumii un viitor mai bun in fata berlinezilor, este singura persoana suficient de puternica sa indeplineasca aceasta conditie. Va fi nevoie de decizii curajoase si de o politica externa ferma sustinuta de fortele militare americane; va fi nevoie de asigurarea unei zone no-fly asupra Siriei, care va transmite un mesaj clar lui Vladimir Putin: SUA nu va tolera bombardamentele rusesti asupra civilior sirieni, astfel formandu-se o "campanie anti-teroare".

Noi am ajuns intr-un moment decisiv, Nu doar pentru Siria, ci pentru intreaga Europa. Da, este riscant. Da, era mai simplu acum trei ani (atunci Obama a ignorant catastrofa siriana cand au fost gazati copii).

Politic, Germania nu este capabila sa asimileze inca un million de migranti. Colapsul german ar transmite un mesaj dezastruos pe intreg continentul: "fiecare pentru el". Daca Obama alege sa nu se implice, nu si-ar asuma doar doar esecul opririi cruzimilor din Siria, ci si dizolvarea oricarei sustineri europene pentru America.