Intre 2000 si 2006 PIB-ul Romaniei s-a marit cu 327%. Intre 2006 si 2015 PIB-ul Romaniei s-a dublat,noteaza Sociollogica.

Exista 6 judete unde, in fiecare din cele doua intervale mentionate mai sus, PIB-ul creste cu o valoare peste media nationala. Este vorba de Ilfov, Cluj, Timis, Prahova, Constanta si, poate surprinzator, Dambovita. De asemenea in aceasta categorie intra si municipiul Bucuresti.

Exista insa 17 judete - undeva intre o treime si jumatate din total - unde, in ambele intervale, PIB-ul creste cu o valoare sub media nationala. Fata de restul tarii, aceste judete au pierdut teren in tot acest mileniu. Este vorba despre:

- Satu Mare

- sud-vest: doua "insule", unul mai vestica (Caras Severin-Mehedinti-Gorj-Hunedoara) si una mai estica (Olt-Teleorman).

- un bloc colosal ca dimensiuni care, pe o axa nord-sud, incepe din Suceava si se opreste in Ialomita. Sa nu intram in stereotipii apropo de saracia Moldovei: acest bloc de judete include Mures, Harghita si Covasna dar exclude Braila, Vaslui, Iasi si Botosani.

De asemenea exista 11 judete care sunt intr-o pierdere de viteza doar doar pentru perioada post-aderare (intre 2000 si 2006 aveau crestere peste media nationala) si care, datorita performantei economice slabe din ultimii ani, sunt sub media nationala cand vine vorba de dezvoltarea pe toata perioada 2000-2016.

Aceste 11 judete se afla intr-o situatie similara cu cele din paragraful de mai sus, diferenta fiind ca macar intre 2000 si 2006 situatia lor fusese mai buna.

Cele 11 judete sunt marcate cu albastru in harta de mai jos; cele care au fost intotdeauna cu o crestere sub media nationala in rosu; cele care au avut tot timpul crestere peste medie in galben; cele in crem (Timis, Alba, Sibiu, Brasov, Maramures, Iasi, Giurgiu si Calarasi) au fost ba sub medie ba peste medie - in functie de interval - dar au per total o crestere a PIB-ului peste media nationala intre 2000 si 2016.

Analiza integrala,aici.