Considerat una dintre cele mai retrograde institutii, un fief al dinozaurilor, criticat de Comisia Europeana, in ale carei rapoarte ocupa sistematic un meritat prim loc, pus la zid de presedinte, procurorul general si opinia publica, Consiliul Superior al Magistraturii prefera sa moara cu acuzele de gat decat sa se predea. Alegerea Lidiei Barbulescu, aceasta clona a Rodicai Stanoiu, in functia de presedinte al CSM este cea mai buna dovada.

Se poate spune ca CSM a optat pentru o politica mult mai agresiva fata de Cotroceni, pentru deschiderea unui front impotriva procurorilor si pentru tafna la adresa Comisiei Europene exact inaintea raportului de la finele acestei luni. Dar mai ales, CSM a dat un semnal ca este decis sa ramana ceea ce este.

Sub Lidia Barbulescu - prin mana careia trec dosarele grele de la Inalta Curte, unde este vicepresedinta, al carei trafic de influenta a facut ocolul presei (a incercat sa aranjeze examenul pe care fiica sa il sustinea la Institutul de Criminologie), cunoscuta pentru retorica ostila la adresa Comisiei si pentru cea agresiva fata de Basescu - CSM isi va exacerba hibele care i-au adus proasta faima. Faptul ca doar Kovesi a votat impotriva este un mesaj cu adevarat ingrijorator.

Imun la criticile care i-au fost aduse joi de Kovesi, CSM a ales continuitatea. Nimic nu pare a-i clinti determinarea cu care apara privilegiile, coruptia si dependenta politica a castei pe care o patroneaza.

Pus sa vegheze la buna si corecta functionare a Justitiei, CSM inchide ochii la orice abuz, la orice incalcare a propriului statut: numirea judecatorilor in comisia de la Cotroceni inventata de Chiuariu nu a generat nici cel mai mic protest, ca sa nu mai discutam de contestarea ei la Curtea Constitutionala - atributie a lui Anton Pandrea.

Tace malc la deciziile judecatorilor de a restitui dosarele unor corupti cu functii in stat, dupa ce timp de ani de zile magistratii nu au sesizat nici o "neregula" procedurala si le-au tinut in adormire, sau la vadita incompetenta a unor procurori in intocmirea dosarelor.

Face fara nici o ezitare zid in jurul propriilor anchetati, cel mai bun exemplu fiind fraudarea examenelor pentru sefia unor parchete si instante, caz in care doar la presiunea lui Kovesi si Morar a dat unda verde urmaririi penale a celor doi procurori suspectati.

In schimb, CSM nu scapa nici o ocazie sa modifice legile care privesc magistratii in asa fel incat sa-si asigure pensii de nababi si salarii generoase, sa intoarca regulile de promovare in functii. Este de necrezut de cata rezistenta a dat dovada in prezervarea incompatibilitatilor in care inca se mai afla unii dintre membrii sai (printre care si Lidia Barbulescu), facand urechea pleasca la criticile Comisiei Europene si continuand sa joace la dublu, pastrandu-si si functiile de sefi de instante.

Dar cu adevarat grav este ca CSM face jocurile politice ale oricui s-ar afla la putere in zone de mare sensibilitate: lupta impotriva coruptiei si legile. Modificarile la Codul de Procedura Penala propuse de parlamentari, care pot transforma Romania intr-un rai al infractorilor, au generat ingrijorare de-a lungul si de-a latul Europei, doar la CSM nu.

Cu voci micute, uitandu-se grijulii pe toata scena politica, doar-doar nu o fi deranjul prea mare, cativa membri CSM au indraznit sa murmure ca schimbarile nu sunt dintre cele mai fericite. si atat. Cand Chiuariu a vrut sa foloseasca institutia pentru a se razboi cu procurorii anticoruptie, CSM a acceptat un raport facut la comanda politica si a dat o decizie care ar putea intra in analele versatilitatii. Cand Executivul il trateaza ca pe o servitoare cam natanga, ignorandu-l complet la toate avizarile pe care trebuie sa le dea, CSM descopera incalcarea de lege la spartul targului.

De ani de zile, in pofida tuturor avertismentelor, CSM se incranceneaza in a-si merita faima de institutie incremenita intr-un proiect anacronic. Din aceasta perspectiva, Lidia Barbulescu este optiunea ideala. Cu ea in frunte, CSM are toate sansele sa se transforme in bastionul luptei antireforma in Justitie. Din angrenaj mai lipseste doar Norica Nicolai in functia de ministru.

Romania Libera