In ianuarie, Viena e plina de romani. Am servit si eu calea cea dreapta a reducerilor, programandu-mi evadarea din realitatea jalnica a Romaniei cu o vizita in imperiu. Wrong date. Se vorbea romana, si inca tare, de parca noi eram italienii veniti la combinat cu-n redbull. Frumos, interesant, clasa, preturi. Momente bune si rele. Cred ca stie toata lumea de Parndorf, Mecca shopping-ului european. Plina ochi de masini cu numere de Romania. M-am simtit ca in mall-urile bucurestene, macar aici lumea fiind intr-adevar la cumparaturi, si nu la plimbare.

Nici Viena nu mai e ce a fost, vorba cuiva. Trafic normal, ca intr-o zi de duminica, ora 11:00, in Capitala. La ei in ore de varf pe artere megacirculate pline cu... romani :). Shopping bag-uri pline la fiecare om care circula, atmosfera destinsa si oameni care zambeau. Ici-colo presarat dupa gust cu cate un taran roman cu familia, aflat la hunting de preturi mici. No ofense, da’ nivelu’ decibelic al mirarii la descoperirea raportului pret/model/firma n-ar trebui sa fie mai mare de limita bunului-simt.

“Vinooo tu aiici sa veeezii.” Mda, obor type its still living. Viena e o capitala care respecta omul, te respecta si te imbie sa scoti 3-4 euro la fiecare pas. Ma uitam plin de respect la conditiile oferite de retelele de metrou si transport comun, atat omului de rand, cat si parintilor sau oamenilor cu dizabilitati. Nu sunt zone in care intr-un caz mai nefericit n-ai cum sa ajungi. Ma gandeam la Bucuresti si la cat de mult se gandeste municipalitatea la problemele unor oameni. Dar m-am linistit brusc, realizand ca Franz Iosef avea apa calda in 1876.

Viena e frumoasa, luata la pas si metrou, putin murdara in anumite parti, ca o capitala invadata de turisti. Seara gaseai antiderapant si nisip pe strazi, oficialitatile vieneze nefiind luate prin surprindere, datorita unei inventii senzationale. Cred. www.wheather.com. Nisipu’ aruncat azi, maine era curatat, asteptand refolosirea. Pont, nu?

Dar nici Viena nu e perfecta. Am patit-o cu un obiect cumparat de nou, care s-a dovedit a fi putin folosit inainte, si nu ma refer aici la vreun fular. Am luat o camera video noua, care la prima incercare de folosire mi-a redat imagini demne de filmele turcesti. Muzica frumoasa, turci filmati in momente aproape intime... pret bun. Retur imediat. Nu mi s-au adus scuze si nici nu mi s-a oferit o alta solutie.

I-am laudat pentru seriozitate si intelegere, intrebandu-i daca Neydemeier e un soi de eBay mai mic. N-au inteles gluma si am preferat sa o iau din loc. Iesirea din Viena, pe reteaua normala de strazi, iti ia maximum 20 de minute. Oare cand o sa imi ia sa ies in acelasi timp de la Casa Presei Libere pana la Otopeni? Noapte pe la 3... nu? Drumul spre tara mai e presarat cu cateva momente de cumpana in momentul in care esti obligat sa contribui la economia minunatei Ungarii, achizitionandu-ti vigneta obligatorie.

Minima e de patru zile, asa ca degeaba faceti ca mine, intreband in engleza de ce? Un strans din umeri, un “asta e” si o incasare rapida de 5 euro te fac sa le readuci aminte ca doar Panonia e a lor si ca sunt un popor... misto.

Intrarea in tara te readuce cu picioarele pe pamant. Pamantul stramosesc. Nemarcat! Surprinzator de fad si de neprietenos. Dar al tau... Cele cinci zile rupte de stirile din Romania m-au relaxat oarecum. La intoarcere mi s-a comunicat ca stirile profesioniste romanesti anuntau cod galben in Austria si rosu in Ungaria. M-am intrebat la ce se refereau?

Am plecat din Austria cu 6 grade si putin soare. Ungaria era incalzita de cele 3 grade, iar Romania, fara nameti si drumuri blocate. Nu mai puneti botu’, oameni buni, la ce se da la teve. Va imbiba cu prostii de dragu’ de a te tine pana la pauza publicitara. Profesionisti, nu?

So, ca sa inchei printr-o nota distincta, va urez la multi ani si stres mai mic in anu’ 2008. Puneti bani deoparte si luati-va case in Europa. Anul acesta promitem sa fim mai acizi si mai sarcastici. Ca ne place. Va uram succes si soare!

P.S. Articolu’ asta e scris de unu’ dintre noi, saptamana viitoare vine randul urmatorului membru Ca$$a Loco s.a.m.d., ai priceput, tinere?