Mircea Marian: "PNL a mai incasat o palma de la sustinatorii procurorului Norica Clinci-Patriciu si Tariceanu."

Lipsea un personaj din tragicomedia in care s-a transformat numirea lui Nicolai la Justitie: Dinu Patriciu. Nu erau suficiente scenele melodramatice in care Basescu statea la portita Cotroceniului, in asteptarea unui Calin care nu mai venea la intalnire. De mai multe ori a sunat telefonul la Palatul Victoria, dar cel apelat pur si simplu nu a vrut sa-i raspunda presedintelui. Nu era de ajuns actul in care molaul premier Tariceanu, impins de la spate de consilierii sai, s-a decis sa joace rolul „barbatului de stat” si si-a anuntat sprijinul ferm pentru femeia de stat Norica Nicolai (fosta Clinci).

Pentru ca distractia sa fie asigurata, Patriciu a difuzat un comunicat in care ne spune ca Nicolai va fi „o garantie ca in justitia romaneasca vor fi respectate drepturile persoanelor care isi cauta dreptatea in instante”. Patriciu, care s-a folosit din plin de prietenia cu Tariceanu pentru a-si rezolva problemele cu Justitia si l-a determinat pe premier sa intervina pe langa Basescu si Macovei, ne recomanda acum detinatorul ideal al portofoliului Justitei.

De altfel, in acest comunicat, fostul proprietar al Petromidiei precizeaza ca promovarea lui Nicolai va fi si o asigurare ca nimanui nu i se va mai intampla ceea ce li s-a intamplat lui si colegilor sai de la Rompetrol. Sunt convins ca are dreptate, iar senatoarea PNL ar fi corespuns pe deplin asteptarilor sale.

Sunt tentat sa cred ca si Patriciu, si prietenul sau Tariceanu stiau sau cel putin auzisera de aventurile fostei domnisoare Clinci la Parchetul din Oltenita. Un nevinovat a ajuns la puscarie pe baza unui dosar instrumentat de procurorul Norica Clinci. Pana aici, nimic exceptional pentru anul 1987.

Dupa condamnare, politia il descopera pe adevaratul vinovat, care avea acelasi nume cu cel inchis, dar datele de stare civila erau diferite. Pentru a-si acoperi greseala, fostul procuror ceausist face un lucru simplu: modifica pur si simplu datele din mandatul de arestare, il scoate din puscarie pe nevinovat si il vara la zdup pe presupusul infractor.

Fara proceduri prin care acuzatul sa beneficieze de aparare si, eventual, de circumstante atenuante. Pana si pe vremea lui Ceausescu - cand procurorii aveau puteri depline - un astfel de fals se sanctiona. Cu multa blandete, domnisoara Clinci a fost pedepsita disciplinar. Iata cum, dintr-o ambitie prosteasca a domnilor Antonescu, Orban, Tariceanu si Patriciu, intregul PNL primeste o palma. Inca una dupa scandalurile legate de Remes, Cioroianu, Orban si Chiuariu.

Aproape toti demnitarii promovati de liberali in ultimul an s-au dovedit a fi incompetenti, imorali sau spagari. Daca ar fi avut o minima intelepciune, premierul s-ar fi dus la Cotroceni, ar fi aflat ce i se pregateste si ar fi avut timp sa-si pregateasca apararea. Scandalul Nicolai, in care presedintele PNL s-a aruncat cu capul inainte, fara nicio precautie, arata ca trei ani la Palatul Victoria nu suplinesc lipsa de inteligenta.

Evenimentul Zilei