Nu sunt un cadavru politic”, declara, recent, Adrian Nastase, intr-un interviu frumos stilizat, astfel incat cititorii sa rememoreze toate marile succese ale guvernarii PSD.

Ar fi fost insa mai potrivit daca Nastase ar fi spus: „Nu mai sunt un cadavru politic”. Pas cu pas, fostul premier PSD a reusit sa-si ingroape sub diferite chichite procedurale toate dosarele de coruptie, iar acum, spalat si uscat, a inceput procedurile de resuscitare a defunctului om politic Adrian Nastase. Sa nu uitam nicio clipa ca niciuna dintre acuzatiile aduse de DNA fostului premier nu a ajuns sa se judece pe fond.

Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a explicat de ce a retrimis la Parchet dosarul „Matusa Tamara”: pentru ca, in anchetarea lui Nastase, Parchetul nu a cerut avizul parlamentului sau al presedintelui Romaniei. Povestea din dosar este destul de simpla si merita rememorata. In 2000, contul Danei Nastase s-a rotunjit cu frumoasa suma de 400.000 de dolari. Oficiul care cerceteaza spalarile de bani s-a autosesizat si a inceput sa cerceteze tranzactia.

Potrivit datelor din dosarul DNA, unul dintre membrii plenului oficiului, Ioan Melinescu, l-a informat pe Adrian Nastase ca familia sa este sub ancheta. In consecinta, imediat ce, in decembrie 2000, liderul PSD a ajuns prim-ministru, prima sa hotarare de guvern a vizat schimbarea conducerii Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor si numirea, in functia de presedinte, a amicului Melinescu. DNA sustine ca, la scurt timp dupa ce a ajuns presedinte, Melinescu a sustras dosarul Nastase si l-a predat securistului Ristea Priboi, un apropiat al premierului PSD. Dosarul s-a numit „Matusa Tamara” pentru ca ea era cea care, oficial, prin vanzarea unor tablouri si a unor bijuterii, ar fi alimentat contul Danei Nastase. DNA arata ca nu exista dovezi ca Tamara Cernasov, o batrana de 91 de ani, care locuia la bloc, ar fi detinut astfel de bunuri.

Acestea sunt faptele, cel putin in versiunea procurorilor. Nu l-am auzit niciodata pe Adrian Nastase oferind propria sa varianta la scandalul „Matusii Tamara”. Niciodata nu a explicat clar cum a reusit ca, in 17 ani in care a fost salariat al statului roman, sa se imbogateasca atat de mult. In schimb, fostul lider PSD a tipat in permanenta ca este o victima a razbunarii lui Traian Basescu, iar DNA actioneaza la comanda politica.

Acum, dupa ce a ingropat dosarul „Matusii Tamara”, Adrian Nastase vrea sa revina la varful politicii romanesti. Are prieteni care il sustin - Vanghelie fiind unul dintre cei care au declarat ca fostul premier este un „lider autentic”.

Adevarul este ca, judecand cu oarecare cinism, te si intrebi: de ce l-am mai schimbat pe Nastase in 2004? Pentru ca in postul Rodicai Stanoiu sa-i avem pe Chiuariu si Nicolai? Sa-I aducem pe Remes, Orban si Vosganian in locul lui Dan Ioan Popescu, Puwak sau Mitrea? Parafrazandu-l pe doctul sef al organizatiei PSD din Bucuresti, Marian Vanghelie, pe vremea lui Nastase cel putin oamenii se pricepeau sa fure.

Evenimentul Zilei