Sa ne amintim: exact in urma cu an, Traian Basescu facea public biletul in care premierul Calin Popescu-Tariceanu ii cerea sa intervina pe langa Parchet pentru prietenul Dinu Patriciu. In replica, ne-a fost infatisata o rezolutie a lui Traian Basescu pe un memoriu Alro trimis catre Ministerul Economiei, poreclita la vremea respectiva „biletul lui Basescu”. In mai putin de doua saptamani, dezbaterea pe tema biletelului lui Tariceanu s-a mutat la „biletul lui Basescu” si a tinut pana la suspendarea din functie a sefului statului.

Strategia este aceeasi: mapa profesionala a Noricai Nicolai a fost inlocuita pe nesimtite de cea a Monicai Macovei. Cu ce e mai rea Norica decat Monica? Si daca tot au amandoua mape profesionale dalmatiene, de ce Norica n-ar putea fi un ministru la fel de bun ca Monica?

Norica Nicolai a fost substituita in dezbatere cu Monica Macovei, cu vadita intentie de a pune semnul egalitatii intre cele doua. Si de a demonstra in fata noastra, a publicului spectator si zapacit de atatea mape, dubla masura a sefului statului si motivatia exclusiv politica in respingerea candidaturii Noricai Nicolai pentru functia de ministru al justitiei.

Campania de manipulare nu-i vizeaza pe cei cu opinii ferme. Daca vrei sa-i vezi pe Traian Basescu si pe Monica Macovei arhanghelii dreptatii, atunci nici flota, nici mapa nu-ti vor schimba perceptia asupra celor doi. Regula e valabila si pentru Calin Popescu-Tariceanu si pandantul sau, Norica Nicolai.

Capcana este intinsa acelora multi si dispusi sa creada ca toti politicienii sunt o apa si un pamant si ca se cearta intre ei pentru putere in loc sa faca bine oamenilor. Cu alte cuvinte, consilierii destepti ai PNL incearca sa-l impiedice pe Traian Basescu sa puncteze decisiv la imagine in acest scandal in care Tariceanu oricum pierde.

De ce o capcana? Este invocat dreptul de a critica al unei persoane cu probleme, in speta Traian Basescu. Cine vorbeste despre profesionalism si moralitate, Basescu care a numit-o pe Monica Macovei, Basescu care a furat flota, si-a insusit casa din Mihaileanu si are si el o mapa profesionala cu bube? Traian Basescu a fost obligat sa o numeasca pe Monica Macovei in functie pentru simplul motiv ca aceasta a fost validata de parlament impreuna cu intregul cabinet.

Era de datoria parlamentului sa examineze mapele profesionale ale ministrilor primului guvern Tariceanu. Ceea ce i se poate reprosa lui Traian Basescu din aceasta perspectiva este ca nu a verificat mapa profesionala a lui Calin Popescu-Tariceanu, pe care l-a mandatat personal sa formeze guvernul.

Poate ca Traian Basescu cu flota, casa din Mihaileanu si mapa lui profesionala in carca nu are dreptul moral sa vorbeasca, dar este obligat sa o faca, potrivit Constitutiei si deciziei Curtii Constitutionale de anul trecut. Nu competenta morala a sefului statului, ci atributiile functiei prezidentiale la numirea unui ministru, descrise clar in decizia Curtii Constitutionale, ii dau lui Traian Basescu dreptul sa vorbeasca.

Ne place, nu ne place, Traian Basescu este inca seful ales al statului. Daca scandalul biletelelor de anul trecut ne-a adus in fata urnelor, ma intreb unde ne va arunca diversiunea mapelor; probabil inapoi in haos.

Evenimentul Zilei