Parlamentarii nu pot fi anchetati de procurori fara avizul Parlamentului. De ce? Nu se stie, dar un lucru e clar: in Romania nu e de gluma cu legea si mai ales cu legiuitorii. Sigur, mai e loc de cite o sotie legala a lui Melescanu sau Chiuariu, batu-i-ar Loteria Romana si Rompetrolul de baieti nevoiasi. Insa totul pina la legiuitori! Atita avem si noi: parlamentarii. Niste barbati si femei ingindurati, respectiv ingindurate de grija norodului. Din popor vin si in popor se vor intoarce, incurajind, cu vilele lor in constructie, revenirea fortei de munca acasa. A incalcat vreunul legea? Oameni sintem, iar omul carpatin e pus pe saga si pe spaga. Intrebarea e: merita atitia oameni cinstiti sa patimeasca din pricina vreunui coleg care s-a incurcat in hirtii, adincit in ginduri despre Patrie sau, poftim!, Unirea Principatelor?

De aia zic: inca un aviz inainte de ancheta? Prea putin. Un parlamentar roman, un demnitar, un fost demnitar, un copil de demnitar, un copil de fost demnitar ar trebui aparati strasnic. Cind sint la volan si cind joaca la bursa, cind fac studii de termopanica si cind adapteaza creditele europene la nevoile familiei. Oricind si oriunde. Cine are caderea sa se ocupe de protectia globala a acestor hiperactivi? Doar citeva organizatii mari. A venit timpul sa o spunem: parlamentarii si demnitarii nostri pot fi si trebuie cercetati. Dar numai cu avizul NATO, ONU si UE. Nu cu unul, ci cu toate trei. Plus Antena 3. Sigur, asta cere timp, dar asa e legea: nu se grabeste, ci cumpaneste. Nu vad de ce, in aprilie, Summitul NATO de la Bucuresti n-ar fi dedicat acestor probleme. Inchipuiti-va bannerele de la intrarea in sala de conferinte: „Sisteme radar Chireac in batalia pentru Mitrea!“. Sau temele de dezbatere: „Blindajul termopan si problema rachetelor Tamara“.

Nu e timpul pierdut. Putem fi si mai timpiti decit ne-o cer Olteanu, Vacaroiu si Tariceanu. Avem dascali reputati si destui. Ticalosia si prostia sint pe miini bune. Spicuim din recolta, cu nici un chip exceptionala, a ultimelor saptamini. Cristian Pirvulescu, societarul civil, semneaza in „Romania libera“ un denunt impotriva lui Catalin Avramescu, purtator al vinei de consilier prezidential. Pirvulescu stie ca, fiind anti-UE, Avramescu va intoxica Presedintia. Autorul ne pregateste pentru momentul apropiat in care Basescu ne va retrage din UE si va declara presei: „Eu n-am vrut, dar asa mi-a spus Avramescu!“.

Multumim pentru avertisment. Mai departe. Ziare, politicieni si organizatii se pling ca Basescu injura femei in fata si barbati la telefon. Exact asta e problema Romaniei. Mutam pe alt canal si dam de discutia traditionala despre cum „nu se mai intelege nimic din tot scandalul asta interminabil“. Ce o fi asa de greu de inteles? Niste gangsteri vor sa ia tot si nimeni nu-i poate lega. In schimb, aceiasi oameni vad clar: ca Tulus e un magar, ca economia cade pentru ca e prea sora cu economia americana, ca ar trebui sa ne punem pe treaba, alaturi de Gazprom, si ca e mai bine sa-i impingem in somaj pe ai nostri decit sa sufere muncitorii germani de la Nokia. Tara plina de rebuturi. Industriale si umane.

Cotidianul