Cutremurul financiar mondial, despre care analistii spun ca are sanse sa se transforme in recesiune, nu pare sa produca vreo tulburare la Palatul Victoria, unde domneste seninatatea celor care stiu ca guvernarea e scurta si se calculeaza doar in procente electorale. Acesta pare a fi motivul pentru care premierul, imun la avertismentele lui Mugur Isarescu referitoare la cheltuirea excesiva a banilor, anunta cu un zambet fericit ca economia e sanatoasa tun si va creste intr-un an cat altele in zece. In timp ce leul se mai prabusea cu cateva puncte, Tariceanu a bagat adanc mana in buzunar si a scos o noua marire a lefurilor bugetarilor de 10%, dupa care a facut cateva pase linistitoare in privinta pensiilor, indemnizatiilor si ajutoarelor sociale.

Desi incearca sa pareze prin mesaje calmante, criza economica mondiala pica prost pentru Guvern, care se vede pus sub o presiune neasteptata. Pe de o parte, este fortat de apropierea campaniei si de PSD sa continue politica pomenilor electorale, pe de alta, risca sa fragilizeze bugetul, sa scape inflatia de sub control si sa nu-si poata onora promisiunile. Chestiunea e de timp, important este ca pana la alegeri sa nu se produca vreun dezastru major si campania sa poata fi finantata in continuare.

Pica prost si din punctul de vedere al temei electorale. Unul din punctele forte ale Guvernului il constituiau "economia care duduie", cresterea veniturilor si a nivelului de trai. In cateva luni, daca tinem seama de pronosticurile analistilor, acestea ar putea deveni amintire si problematica economica, pusa in contextul exceselor si derapajelor Executivului, va fi folosita electoral, cu "dovada" pe masa.

Nu este clar daca in acest moment Guvernul simte primejdia sau preocuparea de a-i salva pe ministrii dosariabili din ghearele procurorilor si de a intretine mitul "razboiului dintre palate" i-a atrofiat complet simtul realitatii si al raspunderii. Continuarea in Parlament a episodului "avizele", sub reaua indrumare a Ministerului Justitiei si a proaspetilor consilieri de la Guvern, nu face decat sa intareasca convingerea populatiei ca o parte din clasa politica, reunita sub deviza "noi suntem mai presus de lege", are un singur scop: sa-si protejeze coruptii. Ca scumpirile, prabusirea monedei nationale si dezechilibrele economice sunt preocupari pur conjuncturale, in timp ce blocarea dosarelor demnitarilor in debaraua procurorilor constituie adevarata politica de stat. Faptul ca din nou in Parlament coalitia PSD- PNL-PC-PRM isi va reuni fortele pentru a-i scapa de justitie pe cei patru colegi ministri, dupa modelul perchezitiei la Nastase, este chintesenta acestui mandat. Unicul mesaj cu adevarat coerent dat de politicienii guvernarii Tariceanu.

Intr-un fel este bine, pentru ca astfel nu mai este loc de ipocrizii, de manipulari si false adevaruri. Actualul ciclu electoral a debutat haiduceste cu interzicerea perchezitiei in zambaccianul matusii Tamara, a continuat cu desfiintarea Comisiei de la Cotroceni, cu returnarea asa-zis procedurala a dosarelor catre procurori, cu tentativa esuata a liberalilor de a dosi avizele presedintelui si se termina, intr-o logica impecabila, cu protejarea dosariabililor in Parlament. Este un final apoteotic de mandat, pe masura actualului legislativ, care va sta sub aceasta emblema.

In fapt, se face demonstratia ca sintagma "razboi intre palate" este o scorneala a politicienilor menita a acoperi realul razboi: cel pentru independenta Justitiei. Sa ne amintim ca absolut toate marile dihonii din acesti ani, carora printr-o strategie de marketing politic li s-a spus "razboiul dintre palate", au plecat de la problemele cu justitia ale "rechinilor", dupa cum sugestiv i-a numit Frattini. Este, asadar, un ciclu electoral care se sfarseste asa cum a inceput. Este in realitate "razboiul celor doua Justitii". Una care ar vrea sa aplice legea pentru toti (chiar daca nu a reusit) si alta care in mod programatic acorda imunitate totala demnitarilor. Exista insa riscul ca numeroaselor cadavre imprastiate pe campul de lupta sa li se mai adauge unul: economia. Duduiala s-ar putea transforma in horcait.

Romania libera