Presedintelui i s-a facut o propunere inacceptabila. Pe scara evolutiei politice, Stroe este cu o treapta mai jos si fata de Teodor Atanasiu.

Sa-l revoci pe ministrul apararii cu sase saptamani inaintea Summitului NATO este ca si cum ti-ai trage pumni in fata ca in „Fight Club“. Dar sa-l propui pe Radu Stroe la Aparare e ca si cum te-ai si trimite singur la colt pentru asta. Ca Bucurestiul sa nu ramana in istoria NATO „summitul esecului“, iar Romania sa nu ajunga mai izolata decat este deja, macar organizarea summitului trebuie sa mearga ceas.

Este imposibil ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa nu fi sesizat inoportunitatea mutarii lui Teodor Melescanu - mai cunoscut in cercurile politico-militare occidentale decat Radu Stroe - de la Aparare la Justitie, cel putin in virtutea principiului de bun-simt, aplicabil si la Citroën, ca nu schimbi soferul in timpul cursei. Pentru partidul de guvernamant insa Summitul NATO este doar un aspect secundar fata de intentia de a-l scoate din minti pe Traian Basescu. Acesta este intelesul mutarii PNL, nu lipsa de cadre. Putem presupune ca telefonul sefului statului, prin care-i cerea premierului aflat in sedinta de partid sa mediteze asupra revocarii, mai degraba i-a excitat pe liberali decat sa-i puna pe ganduri.

Pe scara evolutiei politice, Radu Stroe este cu o treapta mai jos si fata de Teodor Atanasiu, pe care Basescu l-a indepartat, cu forta aproape, de la conducerea Apararii. El nu corespunde unei functii guvernamentale nici dupa criterile PNL, cu atat mai putin dupa cele ale sefului statului, pentru care Ministerul Apararii este sacru.

A demisionat din fruntea Secretariatului General al Guvernului dupa ce premierul Tariceanu a admis ca proiectul de hotarare ce imbogatea un client politic cu terenul „Dracula Park“, care-i purta iscalitura, a fost o greseala. Fostul activist de tineret comunist, un Hrebenciuc de categoria musca, s-a remarcat in postcomunism doar prin abilitatea de a opera mici aranjamente suspecte cu bunuri si hotarari de guvern. Radu Stroe ar fi util in fruntea Ministerului Apararii eventual ca agent imobiliar, pentru improprietarirea colegilor si a prietenilor cu terenurile armatei din centrul Capitalei, si nu ca om de stat care sa stea alaturi de secretarul american al apararii.

Singura calitate pe care insisi liberalii i-au gasit-o lui Radu Stroe a fost incompatibilitatea manifesta cu seful statului, unul dintre argumentele „pro“ invocat de Ludovic Orban in sedinta de partid, potrivit unor surse citate de „Cotidianul“. Presedintelui i s-a facut cu premeditare o propunere inacceptabila din urmatorul calcul: respingerea lui Stroe va deschide calea numirii Noricai Nicolai la sefia Apararii. Cu pretul instabilitatii intr-un minister-cheie in organizarea Summitului NATO, liberalii au dorit doar sa se razbune pe Traian Basescu.

Cel care poate pica insa de iresponsabil in aceasta noua confruntare epica va fi probabil seful statului. Lui i se va reprosa ca pericliteaza fie Summitul NATO prin respingerea lui Radu Stroe, fie situatia din Justitie inaintea raportului Comisiei Europene prin refuzul de a-l numi pe Melescanu. Invatand din tacticile „politicii de razboi“ duse de presedinte, liberalii i-au intins, de data aceasta, o capcana.

Evenimentul Zilei