Despre degradarea unei natiuni vorbesc, mai intii, maestrii locali.Nu impostorii, ci doctorii in impostura. Nu parvenitii cocotati, o legislatura, pe ram si-n rang inalt, ci smecherii panoramici. Ei au acea implinire, la avut dar si la trup, in fata careia amuteste orice contraargument.

In comparatie cu ei, pleava televizata a parlamentarilor, de la Ghise la Pavelescu, se chinuieste indelung si inutil, lasind in urma un scheunat fara audienta. Caci jupinii impostori sint, deodata, realizati si accesibili, fabulosi si populari. Prin ei pare sa vorbeasca, intelept, lectia succesului romanesc concret, simplu si muncit. Si nu din intimplare poarta ei, la vedere, un aer neaos, de rumin zdravan si atemporal, care razbeste indiferent de vremuri si sisteme. Iata-i.

Mai intii, ruminul industrial. Aceasta icoana tintuita la intrarea in Bursa e creatia lui Dinu Patriciu. Jovial cit e cazul cu prostimea, elegant si prelungit cu un trabuc in amintirea plantatiilor de bumbac, acest Bratianu sedentar trece drept vasta eminenta economica postcomunista. Replicile lui sint mereu scurte si pe inteles. Omul vorbeste „pe rumineste“, acolo unde toti ceilalti se pierd in macro, micro si alte prefixe cu ochelari si procente. Ruminul Patriciu e bine asezat in jilt, iar jiltul in poza capitalismului serios, sever, dar ruminesc la suflet, asa cum ni s-ar fi cuvenit, dar n-am avut, din motive de prigoana comunista. Sub papusa cu trabuc, batista si barba selecta de emir sta un petec de hirtie, cu inscrisul de baza: Midia si Libia. Cele doua radacini de imprumut si de stat ale imperiului Patriciu. Maretia e mica. Ea vine, adica, dintr-o tumba asistata de guvern, ordonante si bani publici. Marile pronuntari de guru asupra a tot ce e gaz, petrol si materie cenusie sint replicile unui capitalist infiintat de stat, nu ale unui baiat istet care a luat-o de jos, a sters sondele cu vaselina, a urcat pina sus si a luat-o de sotie pe fiica patronului.

Vine la rind ruminul deutsch, baciul cu Tzundra si Porsche. Ion Tiriac e totusi diferit.

Sportiv cu adevarat extraordinar in tinerete, el nu trebuie sa acopere vidul de pedigri cu care se bate Patriciu. Sa ne uitam mai bine. Statura sportiva a lui Tiriac explica statura sportiva a lui Tiriac si atit. Nimbul de magnat rumin a aparut dupa. Nu e clar cum. Afacerile fostului sportiv au fost lovite constant de o ploaie de meteoriti cu noroc si cu asta gata. Reteta Tiriac transmite publicului, exact ca in cazul Patriciu, lectia dupa care reusita e o chestie de sansa aproape mistica. Explicatiile lipsesc. Avem doar datoria sa banuim ca ruminismul raspicat nu e strain de succes. Si obligatia sa uitam ca amindoi sint buni prieteni ai prieteniei cu statul, „factorii de raspunere“ si noua lume buna.

Ar mai fi, la coada, ruminul socialist, stirpe de Nadejde si Gherea. Adrian Paunescu intirzie cu o masca de patriot si camasi de miting muncitoresc. Omul preda justitia cimpeneasca pentru ca are de ascuns bataturile unei minti indelung calcate de talpa lui Ceausescu. Asta e elita profesorilor nostri de viata publica. Jupini, guru si rumini. Stam rau.

Integral in Cotidianul.