Oare cat de mult trebuie sa-ti doresti o demnitate in stat, ca sa ajungi sa crezi ca ea ti se cuvine si, daca nu o capeti, ti se incalca drepturile fundamentale? Aceasta mentalitate este rezultatul celor optsprezece ani de politica de cumetrie, in care toti neica-nimenii, toate nonvalorile asezate la praznicul puterii se simt indreptatite sa fie numite in functii. Politicienii nu au nici un dubiu ca simpla apartenenta la o gasca, un partid sau un sistem oligarhic le da dreptul inalienabil de a fi numiti ministri, secretari de stat, directori, sefi pe oriunde e un loc ramas liber.

Oare cat de lipsit de simtul ridicolului si al masurii poti sa fii ca sa-ti ridici in public poalele in cap si de sub ele sa se iveasca, nesatisfacuta, pofta de functii? "Mi-a fost incalcat dreptul de a accede intr-o functie publica, motiv pentru care am sa ma adresez instantelor si chiar la CEDO", a mieunat ragusit Nicolai. Sfanta ei indignare era impartasita de liderii PNL, PSD si PC, care o incurajau in halucinantul demers. Pentru toti acestia, precedentul e de-a dreptul periculos. Cum adica, vrei o demnitate, o functie, ai sustinere politica si ramai cu buzele umflate? Asta e o incalcare a Constitutiei, o rusine, o nedreptate, un atentat la statul de drept!

Din fericire insa, Constitutia, asa proasta cum e, nu a prevazut acest lucru. Nu sta scris in nici o lege ca printre drepturile fundamentale ale cetatenilor se numara si acela de a fi numit. Legea fundamentala vorbeste despre dreptul de a fi ales si de "egalitatea de sanse pentru ocuparea de functii si demnitati", dar si despre faptul ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari". Daca nu ar fi asa, de-abia atunci statul de drept ar avea o mare problema.

Liberalii si pesedistii striga din rasputeri ca decizia Curtii este o "rusine", ca pune in pericol statul de drept, dar au fost extrem de tacuti cand a venit vorba despre hotararea Curtii de a desfiinta CNSAS. N-am auzit nici o voce indignata care sa clameze incalcarea vreunui drept al individului sau care sa ameninte cu instanta. Motivul diferentei de abordare este legat de simplul fapt ca desfiintarea CNSAS nu se inscrie pe ordinea de zi a antibasescismului, in timp ce respingerea Noricai, da.

Sustinand aberatiile jenante ale senatoarei, PNL da din nou semnalul ca guvernarea lui are un singur scop: demolarea lui Basescu. In virtutea acestui program politic se fac orice compromisuri. Ca si cum nu ar fi indeajuns concubinajul cu PSD, acum se poarta negocieri pentru legalizarea copiilor din flori. Unul dintre acestia este votul uninominal. Intr-o abureala totala, liberalii si social-democratii vorbesc doar despre termen – in doua saptamani va fi gata –, nu si despre forma acestuia. Lesne de inteles de ce: liberalii au achiesat fara prea multe comentarii la varianta PSD, care este esential diferita de cea pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. Uninominalul clocit la negocieri este unul eminamente proportional, in care mandatele vor fi distribuite doar in functie de procentul pe tara obtinut de partide. Desigur, sistemul – iarasi unic in Europa – va fi impachetat frumos si vandut publicului larg drept marea izbanda a uninominalului. In fapt, o lista ascunsa de partid, fragmentata ca la puzzle in prima faza si recompusa in ultima. Intr-o asemenea formula, un personaj ca Nicolai, de exemplu, poate intra in Parlament chiar daca obtine zece voturi la ea in Colegiu. In caz de esec insa, poate ii da in judecata pe cei care nu au votat-o, pentru ca i-au "blocat" dreptul de a fi aleasa.

Integral in Romania libera.