Dupa un lung si chinuitor travaliu, care a durat doi ani-lumina, in sfarsit reforma pesedista s-a nascut! Greu, prin cezariana, asistata de specialisti si chibitata de intreaga suflare politica si presa. Cand primul urlet a spart tacerea emotionata a asistentei, minune!, din pantecele umflat a aparut mustata lui Mitrea. Intreg si nevatamat de trecerea timpului, cu cele trei dosare de la DNA la subsuoara, Mitrea a fost batut prieteneste pe spate, sa scuipe si ultimele resturi de coruptie care il impiedicau sa respire aerul proaspat al partidului si si-a ocupat, eficace cum il stiau toti, locul in fruntea familiei.

Chinul PSD de lepadare a reformei nu s-a incheiat insa aici. Nu, in pantecele inca bombat se zbate, icneste, se lupta cu microfoanele, blogurile si telefoanele pe firul scurt insusi Cel Asteptat: ADRIAN NASTASE. Parasit de lumea buna, lasat prada singuratatii luptei cu Zambaccian, cu termopanele si nenorocitii de procurori din solda lui Basescu, Nastase avea o singura satisfactie: partidul se ducea de rapa. Prostanacul dadea din colt in colt, ba cu reforma, ba cu baronii, ba cu fundul in luntrea opozitiei, ba cu el in cea a puterii.

Iliescu insa si-a facut datoria in mod exemplar, batranul bolsevic e as in munca de subminare si numai datorita lui s-a facut dovada ca dinozaurii nu doar ca au supravietuit cea mai lunga perioada din istorie, dar ca vor continua sa existe sub o forma sau alta. Acolo, in bezna marginalizarii Nastase a inteles un mare adevar: doar prostii se schimba. Doar cei slabi se cosmetizeaza, isi ingroapa matusile, se dezic de trecut, de credinte si de fostii tovarasi. Frustrat, Nastase a luat marea decizie, va renaste in propria-i forma. Va fi el insusi, ba chiar mai mult.

Acesta este motivul pentru care travaliul prelungit de lepadare a reformei nu mai ofera acum nici o surpriza. Toate ecografiile, toate analizele, toate interviurile si talk-show-urile au aratat ca avortonul reformei va avea fara nici un dubiu vechiul chip al lui Nastase. Nu va iesi vreun mutant, care sa ofere surprize sau sa necesite lungi si costisitoate operatii estetice. Va fi 100% Nastase cu mostenirea imaculata. Ouale de la Cornu, chinezariile, aroganta, glumitele, Danuta, tablourile si relatiile, ba chiar si matusa Tamara, toate cele care ii dadeau acel farmec inconfundabil, care l-au facut odios celor peste sapte milioane de oameni, care au votat impotriva lui in 2004, sunt la locul lor. Dar cel mai bine s-a conservat renumele de cel mai corupt barbat al tarii. Aceasta e zestrea lui si pe toata e gata sa o puna din nou in slujba partidului.

Asa cum se vede insa in ultimele zile, nasterea s-a complicat putin, poate si din cauza ca primul a iesit colegul Mitrea. Cele peste cincisprezece talk-show-uri, plus cele cincizeci de aparitii in mass-media, editorialele si telefoanele au aratat ca audienta sa nu mai e ce a fost, lucru care conteaza insa prea putin, atata vreme cat are sustinerea mogulilor de presa, a actualei puteri si a baronilor locali. Nasterea e complicata insa din alte motive. Avortarea reformei este un esec personal al lui Geoana si e un mesaj prost pentru electoratul care totusi l-a sustinut in acest demers. Geoana si gruparea de la Cluj lanseaza asiduu mesajul ca PSD se reintoarce in anii ‘90 si ca isi diminueaza astfel sansele in alegeri. Un mesaj care, Nastase nu poate intelege asta nici mort, mai are ceva rezonanta. Pe de alta parte, exista acel electorat captiv al lui Iliescu, pentru care evolutia scandalului matusa Tamara e o dovada de competenta si abilitate politica, electorat care e obsedat de ideea ca doar vechea grupare mai poate salva partidul de la inca patru ani de opozitie. Toti acestia il asteapta cu bratele deschise pe Nastase.

In camera de garda, unde se moseste reaparitia lui Nastase, se da o lupta feroce. In timp ce unii pregatesc cutitul pentru cezariana pentru a-i grabi aparitia, altii ii fac injectii contra contractiilor, doar-doar o muri sufocat cu cordonul ombilical. Nastase stie insa ce stie. Are semnale ca e dorit, ca i se pregateste un rol in viitorul an electoral, nu doar in partid, ci pe scara mai larga. Probabil cel de candidat la Presedintie, postura din care va beneficia de sprijinul tacit al PNL, care e constient ca nu are nici un personaj in partid cu potential de a-l infrange pe Basescu. Asa se explica reactia aproape prietenoasa de intampinare venita din partea PNL. Nastase are toate sansele sa renasca din cenusa matusii Tamara, intr-o lume in care politica e mult mai curva decat a lasat-o el.

Romania libera