Restauratia din PSD este gainusa cu oua de aur pentru liberal-democrati. Pleasca mai mare nici ca putea sa le pice. Discursul ultrastangist al lui Iliescu – batranul are dreptate, produsele de firma nu expira niciodata –, mediatizarea nebuna a lui Nastase, prin termopanele caruia se vad pofta de marire, aroganta in clocot nestapanit si ranchiuna fata de colegii carora le-a pus dosarele la pastrare in fisetul de la Cornu arata ca FSN-ul a renascut din urna matusii Tamara. Consiliul National pare sa fi fost organizat in regia PD-L si a iesit cum nu se poate mai bine. Totul a mers uns, aplauzele la scena deschisa primite pe merit de Iliescu&Nastase, diatribele sexuale ale lui Geoana, rezultatul votului si scenele de culise constituie mesajul de care PD-L avea nevoie. Piesa lipsa din puzzle-ul scenei politice. Avertismentul, bau-baul, dovada.

Un iepure mutant a intrat in bataia pustii democrat-liberale. In primul rand, este vorba despre tentativa "fortelor care au patronat coruptia de a deveni din nou stapanii Romaniei", cum s-au grabit sa spuna Boc si Stolojan. Ii poate contrazice cineva dupa difuzarea filmului "Intoarcerea termopanelor"? Evident ca nu. Ba chiar in randul electoratului de centru-dreapta lucrurile pot fi vazute si mai dramatic.

A doua tinta o reprezinta PNL si guvernarea Tariceanu. Una este sa traiesti in concubinaj cu Geoana si Dancu si alta cu Iliescu si Nastase. Una e sa negociezi votul uninominal, varianta struto-camila, si suprapunerea alegerilor parlamentare peste locale cu un PSD condus de asa-zisa aripa reformatoare si alta cu unul in care vechea garda – cea impotriva careia PNL a luptat vitejeste timp de 15 ani – a preluat butoanele. E o mare diferenta sa te intelegi pe o alianta postelectorala cu Geoana ca prim-ministru si cu totul altceva cu Nastase in acest rol si avandu-i aliati in "scarba" de Europa pe Iliescu, Cozmanca, Mitrea si Miki spaga.

Prin alianta cu PSD-ul matusii Tamara, problema morala si de credibilitate a liberalilor capata dimensiunile blocului din Zambaccian. Care, aidoma dosarului cu acelasi nume, e negat de beneficiar, dar cunoscut la adevarata lui valoare de tot electoratul. Chestiunea e insa fara iesire si faptul ca PNL s-a agatat pana acum de putere cu ghearele PSD il condamna la continuarea jocului dublu. Pentru ca, iata, nici PSD-ul lui Nastase nu vrea sa depuna motiune de cenzura, declarand in schimb ca doreste alegeri simultane pe 28 iunie. Tariceanu, istet cum il stim, a rezolvat dilema. "A venit momentul sa analizam serios chestiunea devansarii alegerilor parlamentare", a vorbit premierul cu vocea inconfundabila a pesedismului. Intrebarea e cum va proceda PNL sa dea satisfactie PSD, atata vreme cat Tariceanu nu vrea sa demisioneze? Cam cate legi trebuie sa modifice si cam de cate ori trebuie sa se duca la arbitrajul Curtii Constitutionale? Electoral vorbind, social-democratii nu au de castigat nimic prin revenirea lui Nastase, mai ales ca supraexpunerea mediatica a personajului a creat deja o saturatie. Putin probabil ca Nastase sa readuca la matca electoratul pus pe fuga exact de termopanele sale sau Iliescu mai mult de electoratul deja captiv. Mai buna organizare, un mesaj mai coerent si implicarea activa a baronilor nu vor eclipsa impactul negativ al esecului reformei, atat cat a fost ea.

Pentru liberali, fiecare zi in plus la guvernare pe mana PSD-Nastase se va contabiliza in procente. Mesajul antibasescian se va fasai repede, la concurenta cu spectrul odioasei matusi. Adevaratul castigator al Consiliului National e PD-L, care, iata, se declara, cu o satisfactie greu de ascuns, "izolat pe scena politica". si asa va ramane cata vreme Tariceanu va pune termopane la Palatul Victoria cu firma din Zambaccian.

Integral in Romania libera.