2007 a fost un an plin de surprize pentru telecomunicatii: inglobarea IGCTI in ANRCTI, intrun moment de tensiune politica, pentru a face sa dispara un post repartizat unui fost aliat politic si a se crea un altul, statutul incert al ANRCTI, legea sa de organizare nefiind inca aprobata, intarzieri in lansarea licitatiei pentru licentele WiMAX, intarzieri in lansarea serviciilor 3G de catre ultimii doi castigatori, atentionarea si declansarea procedurii de sanctionare a Romaniei de catre Comisia Europeana.

Anul 2007 a mai insemnat si implicarea unor angajati MCTI in actiuni in justitie, in ‚dosarul privatizarilor’ si chiar arestari preventive, demisii si demiteri, inregistrandu-se si un record – patru ministri pentru MCTI in numai sapte luni, socotind si interimatul. Din acest motiv privatizarea operatorilor Radiocomunicatii si RomTelecom a fost blocata, pierzandu-se trei ani si oportunitati.

Evenimentele si tensiunile de pe scena politica se resimt de mai multa vreme si in telecomunicatii, afectand functionarea institutiilor prin incetinirea ritmului, blocarea unor proiecte, etc. S-ar putea spune ca in ultima vreme nu s-a guvernat (nu s-au luat decizii cu impact major pentru viitorul industriei), ci s-a administrat functionarea de zi cu zi.

Ce s-ar putea intampla in anul 2008?

Anul 2008 este unul electoral astfel ca nu ar fi de asteptat luarea unor decizii cu impact asupra viitorului industriei, in afara de cele care ar putea duce venituri imediate la buget - privatizari. Fiind un an electoral este de asteptat cresterea veniturilor populatiei, adica a consumului si, deci, a veniturilor telecomunicatiilor, daca economia nu va avea probleme.

Ca si in anii anteriori si in acest an telefonia mobila va continua sa fie motorul cresteri industriei, inregistrand cresteri, mai mici decat in anii trecuti, atat ca numar de SIMuri cat mai ales ca venituri, in timp ce telefonia fixa va continua stagnarea.

Romania trebuie sa rezolve problema servicului 112, semnalata de Comisia Europeana, pentru ca acesta sa permita localizarea apelantilor din retelele mobile si sa se evite astfel sanctionarea. Ar mai fi de asteptat modificari la legea organizarii ANRCTI, trebuind rezolvate probleme majore: eliminarea cordonului ombilical dintre guvern si ANRCTI prin MCTI (separarea operarii de reglementare), semnalata si de Comisia Europeana, subordonarea ANRCTI catre plenul parlamentului, depolitizarea ANRCTI prin transferul administrarii de la politicieni la specialisti.

Ce ar trebui sa se intample in 2008?

Stabilitate si guvernare

Ar fi de asteptat, in primul rand, stabilitate in MCTI care sa permita luarea unor decizii cu impact asupra viitorului industriei. Probabil se va relua procesul.

Integral in Market Watch