Avem, deci, un nou ministru al justitiei: tanar, cu un discurs occidental si - cireasa din varful tortului - neafiliat niciunui partid politic. Toata lumea ar trebui sa fie incantata, in conditiile in care pana si dificilul presedinte Basescu a spus ca are „toata increderea“ in Catalin Predoiu. Infruntand curajos „radicalii“ din partid, Tariceanu a reeditat modelul Ciolos si a refuzat dictatura celor din Biroul Permanent al PNL.

Experienta celor 15 ani de presa m-au invatat sa privesc cu foarte, foarte mult scepticism astfel de imagini idilice. Pur si simplu nu se potrivesc cu peisajul general al politicii romanesti. Chiar crede cineva ca liberalii sunt dispusi sa se joace cu numirea viitorului procuror-sef al DNA, avand in vedere ca mandatul lui Daniel Morar expira in vara? Am putea sa ne inchipuim, macar o clipa, scenariul in care un fost avocat al firmei lui Dinu Patriciu, ajuns in fruntea Justitiei romane, ii propune actualului sef al DNA sa mai ramana in post pentru inca un mandat?

Eu unul, recunosc, nu cred nicio clipa in inocenta noului ministru al justitiei. Identificarea unui succesor al lui Chiuariu a durat aproape trei luni pentru ca personaje precum Tariceanu, Dinu Patriciu, Relu Fenechiu si nenumaratii lor prieteni cu probleme la DNA aveau nevoie de un om de incredere.

Dupa tentativa esuata de a o promova pe Norica Nicolai, liberalii au schimbat tactica si au scos din joben un personaj necunoscut publicului larg. Asa cum a dovedit insa experienta cu Tudor Chiuariu, uneori, surprizele pe care ni le face premierul sunt mai rele decat personaje negative, dar previzibile, precum vicepresedinta PNL. Basescu, un politician care a stiut intotdeauna sa-si schimbe din mers tactica, a fost nevoit sa se prefaca incantat de Predoiu. In realitate, presedintele a preferat sa nu consume inutil un cartus.

Predoiu facea parte din sistem cel putin din momentul in care Ministerul Finantelor l-a numit in Consiliul de Administratie al CEC. Corect ar fi fost sa stim cum a ajuns Predoiu intr-o astfel de functie. O privire peste componenta actualului consiliu ne arata ca in aceasta structura nu erau decat functionari sau demnitari ai statului roman, cu exceptia noului ministru. Intotdeauna CA-urile au fost o forma prin care oficialii si-au rotunjit salariile de bugetari. Daca statul roman avea nevoie de competenta lui Predoiu in materie de litigii comerciale, normal ar fi fost sa existe un contract intre CEC si firma de avocatura la care acesta lucra.

As fi fost mult mai putin sceptic daca, ieri, noul ministru ar fi raspuns unor intrebari legate de trecutul sau si de planurile de viitor, in loc sa citeasca o declaratie plina de cuvinte goale, de genul: „Succesul acestor reforme nu poate fi decat al intregii clase politice“. Sunt convins ca i-a impresionat pana la lacrimi pe bonzii din comisiile juridice ale parlamentului - Serban Nicolae, Sergiu Andon si altii ca ei. Eu astept cu interes momentul adevarului: relatia cu DNA, institutie care il cerceteaza, printre altii, pe socrul proaspatului demnitar.

Evenimentul Zilei