Cind Basescu tace, apar zvonurile ca face: ca ar fi cazut la pace cu Patriciu ori ca nu mai stie cum sa scape de acuzatiile ca i-ar fi inlesnit fuga lui Hayssam. Basescu a intrat, azi, pe teren si a jucat doua meciuri, la rupere.

Presedintele si-a golit sacul in doua locuri. Si-a facut incalzirea, de dimineata, la intilnirea cu procurorii, unde a fost dat in direct de televiziuni. S-a dus apoi la”Sfertul academic” al lui Paul Grigoriu, contind pe audienta emisiunii acestuia de la Radio Romania. (Dar si dintr-o mai veche incredere a sa in Grigoriu, care il invita la emisiunea sa in perioada in care PSD voia sa-l bage in puscarie, cu dosarul Flota. Pe atunci mass media publice se fereau de Basescu de parca ar fi fost in carantina pentru ciumati.)

Basescu s-a dus printre procurori, cu un prim mesaj plauzibil: i-a batut pe spate si le-a spus sa nu se lase, chiar daca e un an electoral. Asa ceva da oricind bine la opinia publica. Dar ceea ce-l ardea era sa dezminta ca el i l-ar fi propus lui Tariceanu pe noul ministru al Justitiei. Basescu nu vrea sa fie asociat in nici un fel cu numele lui Predoiu, una la mina si doi, infirma ca la intilnirea de la Cotroceni si-ar fi facut ochi de cumatru cu „actualul ministru”, cu adica premierul, pe care l-a dat jos, verbal, din fruntea cabinetului, uitind sa precizeze ca e actualul „prim”. Si mai tare il ardea, insa, pe Basescu sa le dea la cap celor care-l acuza ca i-ar fi semnat lui Omar Hayssam biletul de voie sa fuga din tara. Aici mesajul sau catre cei interesati e ca are informatii despre intilnirile recente si curente ale soferului lui Hayssam cu fostii protectori politici ai disparutului sirian.

Avertismentul lui Basescu a fost ca Serviciile ii prezinta rapoarte despre aceste intilniri secrete, care ar putea ajunge la opinia publica. O sageata asemanatoare a slobozit-o si in directia ziaristilor „corupti” si a trusturilor de presa care au ca obiect „minciuna si intoxicarea”, care, putem deduce, sint de asemenea in vizorul Serviciilor.

E prima oara cind Basescu da de inteles, fara echivoc. ca i se prezinta informatii despre tot ce misca in tara asta si ameninta in subtext cu posibile dezvaluiri. Daca, asa cum mi s-a parut, omul de la Cotroceni le-a transmis celor interesati ca deocamdata tine capacul pe oala, dar ca il poate ridica oricind, de aici a rabufnit, cu sau fara intentia lui Basescu, o incercare de santaj care s-ar putea sa-i cauzeze, si in relatiile cu partidele si in cele cu presa.

Cu acelasi aer atotstiutor, Basescu a spus apoi, la emisiunea lui Paul Grigoriu ca defectul legii uninominalului e constitutionalitatea ei. Asta dupa ce a masurat-o din ochi si a spus ca e doar un jumatate de pas inainte pe drumul votului uninominal. Cum presedintele nu e expert in drept constitutional, iar printre consilierii sai nu se afla vreun cucuzel al Constitutiei, am putea deduce de aici ori ca el a aflat inaintea noastra ce verdict va da Curtea Constitutionala fata de combinata plingerilor PRM, PC, ori ca, pur si simplu, Basescu joaca la cacialma - n-ar fi prima oara! - mizind pe faptul ca judecatorii Curtii, nu vor da alt verdict, dupa ce el le-a luat-o inainte. Or asta ma face sa ma intreb preventiv, chiar daca inclin sa-l cred: nu cumva a facut la fel si cind a dat de inteles ca serviciile i-au servit o chinta royala in afacerea Hayssam?

Cotidianul