Ioana Lupea: „Agenda bisericii se convertes te in program electoral“.

Anul electoral este dar divin pentru inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si prilej de revelatii mistice pentru politicieni.

Este momentul fuziunii depline intre politica si Biserica, in beneficiul amandurora si in defavoarea laicitatii statului. Odata inchis capitolul colaborarii preotilor cu fosta Securitate, se fac pasi concreti pentru catehizarea scolii, inlocuirea unor prevederi din Codul civil cu pasaje biblice si, mai nou, pentru revenirea preotilor in administratia locala si centrala. Toate sub pretextul curatarii moravurilor publice, ca si cum numai in religie exista morala. Agenda Bisericii se converteste in program electoral.

Delirul becalian a apus. O cruce descrisa larg pe piept si o punga cu arginti valoreaza, la scara eternitatii, nimic. Oricum, mai putin decat hotararea guvernului liberal de a finanta jumatate din Catedrala Mantuirii Neamului, ale carei costuri de constructie se ridica la aproape 500 de milioane de euro. Sau decat recomandarea CNA de a include postul TV Trinitas al Prea Fericitului Daniel in pachetele cablistilor. O bagatela fata de definirea casatoriei ca uniune intre o femeie si un barbat cu contributia nepretuita a socialistului Serban Nicolae sau decat compromisul liberalului Cristian Adomnitei pentru mentinerea religiei in trunchiul comun al disciplinelor scolare. Reprezinta, cu siguranta, un fleac fata de initiativele legislative ale democrat-liberalului Ioan Oltean cu scopul readucerii preotilor in parlament si in administratia locala. Politicienii si-au curatat de praf haina evlaviei si au inceput sa lucreze cot la cot pentru intarirea rolului preotilor in politica si in societate. Cu speranta nemarturisita ca acel Dumnezeu razbunator din manualele de religie nu le va trage scara de sub picioare in campania electorala, ca pedeapsa pentru relele facute in timpul mandatului.

Romania nu are un Jose Luis Rodriguez Zapatero care sa castige alegerile in Spania ultracatolica impotriva unei aliante intre Biserica si Partidul Popular. In schimb, are un bun crestin in persoana vicepresedintelui PDL Ioan Oltean, acuzat public ca a incercat sa obtina energie ieftina de la stat pentru firma personala Beny Alex si prins cu trei case in Bucuresti si cu banii de chirie, luati de la parlament, in buzunar. In lipsa de proiect politic, baiat destept, Ioan Oltean si-a facut o misiune sfanta din promovarea preotilor in politica. A initiat un proiect de lege care da BOR - si numai BOR - dreptul de a avea reprezentanti in parlament, care sa se exprime asupra legilor educatiei, cultelor sau patrimoniului. Si pentru ca probabil n-a primit niciun semn de bunavointa cereasca dupa acest gest de credinta, a imbratisat cu hotarare decizia Sfantului Sinod de a permite preotilor sa candideze la consiliile locale si judetene.

Pentru a fi miluiti cu un vot in plus, politicienii liberali, populari sau socialisti reinnoada firele dintre Biserica si stat, sacrificand, ceea ce era de aparat, laicitatea lui. Bisericii Ortodoxe Romane, care priveste cu invidie la puterea surorii ei ruse, ii convine.

Evenimentul Zilei