"Nimic nu poate sa enerveze presa romana mai rau decat atunci cand i se spune in fata ca nu mai este (tocmai) virgina."

Foc, crima, viol! Se prabuseste al patrulea stalp al fragilei noastre democratii! Sa fie pedepsit exemplar criminalul care a indraznit sa spuna ca printre ingerasii din mass-media s-au strecurat vreo cativa care scriu la comanda, in functie de consistenta plicului cu bani! Intreaga tara este zguduita de vreo trei zile de drama personala a ziaristilor romani, jigniti „in corpore“ de acest Putin al Romaniei pe nume Traian Basescu. Nu stiu daca inundatiile de la Tarlisua - unde au murit cel putin zece persoane - au beneficiat de atata mediatizare.

Si, pana la urma, ce s-a intamplat? Presedintele Basescu si-a permis sa spuna niste lucruri care, in mare masura, ne ingrijorau si pe noi, cei care mai credem ca presa este cainele de paza al democratiei. Sa nu ne prefacem ca nu stim la ce s-a referit seful statului. Basescu nu i-a blamat pe miile de ziaristi onesti care scriu despre ceea ce se intampla in sport, despre evenimente mondene sau fenomene sociale.

El a aratat cu degetul catre un grup relativ restrans din punct de vedere numeric, dar cu multa influenta, in special in mediul politic. Intamplator sau nu, opiniile unora dintre acesti analisti coincid in proportie de 100% cu cele ale angajatorului lor. In situatiile fericite, se stie cine este cel care plateste. Prea des insa, in ultima vreme, citim sau auzim despre formatori de opinie care primesc bani gri - in special sub forma unor contracte de consultanta politica - si care, ulterior, apar la televizor pentru a-si lauda finantatorii. Dintr-o prost inteleasa solidaritate de breasla, preferam sa ne prefacem ca nu am auzit de aceste practici.

Murim de gat insa cu Basescu atunci cand isi permite sa ne dea noua lectii de etica. O intreaga breasla s-a solidarizat in aceste zile in jurul cui? In jurul unui personaj care era consilier la agentia care, sub supervizarea lui Adrian Nastase, gestiona privatizarile din Romania. In acea perioada, guvernul PSD folosea publicitatea de stat - inclusiv pe cea de la AVAS - pentru a santaja sau pentru a mitui presa. Ziaristii de teren erau permanent presati sa laude realizarile acelei guvernari sau riscau sa fie trimisi sa scrie reportaje la Vintu de Jos. Nu-mi aduc aminte ca, intre 2001 si 2004, sa fi asistat la vreo manifestatie de amploare impotriva acestor practici ale executivului Nastase.

Evenimentul Zilei