Bataia apriga pentru obtinerea candidaturii, in cazul PSD, sau fuga deschisa de candidatura, in cazul PL-D, creaza probabil multa confuzie printre bucurestenii care in iunie vor fi chemati sa-si aleaga noul primar general. Realitatea e ca nici unul dintre candidatii potentiali sau deja anuntati, de la Marean Vanghele la Sorin Oprescu, de la Ludovic Orban la Vasile Blaga sau Cosmin Gusa, nu e interesat in primul rind de functia ca atare.

In cazul primilor trei miza e obtinerea unor pozitii privilegiate in propriile partide. Cosmin Gusa se bate doar ca sa-si faca mai vizibil partidul in timp ce in cazul lui Vasile Blaga problema e ca un refuz ar putea fi prea costisitor din punct de vedere politic.

E posibil ca faptul ca Traian Basescu a plecat din pozitia de primar general atunci cind a cistigat presedintia tarii si a reusit astfel sa aduca si Alianta D.A. la guvernare sa induca unor candidati iluzii asemanatoare.

O astfel de asteptarenu nu are insa aproape deloc sanse sa se implineasca din cel putin doua motive: Traian Basescu iese cu mult din tiparul politicianului obisnuit iar situatia de acum din tara nu seamana deloc cu cea din 2004, de exemplu. De altfel daca il extragem din ecuatie pe actualul sef al statutului nici unul dintre fostii primari generali nu a avut ulterior vreun traseu politic interesant, ci din contra.

Realitatea e ca pozitia de primar general e in tot mai mare masura una ingrata. In timp ce capacitatea acestuia de a rezolva intr-un ciclu electoral marile probleme ale capitalei, cum ar fi de pilda traficul rutier de-a dreptul sufocat, e mai mult decit limitata sansele de a primi reprosuri de la toata lumea sint maxime.

Romanul in general, bucuresteanul in particular, e vesnic nemultumit, orice ar fi face primarul cu pricina. Il injura daca traficul e blocat dar si atunci cind incepe lucrari de largire a strazilor si de imbunatatire a carosabilului. E vinovat daca nu ies imediat masinile la deszapezire dar si atunci cind acestea actioneaza si i cere sa-si mute autoturismul parcat care incurca utililajele.

Asta nu inseamna deloc ca fostii edili sefi ai Bucurestiului ar fi fost niste oameni remarcabili acuzati pe nedrept, personaje ca Halaicu sau Viorel Lis ilustreaza exact teza contrara, ci ca pozitia ca atare e ingrata. Succesul lui Traian Basescu se leaga mai ales de perceptia acestuia ca sef al opozitiei intr-o perioada in care sub guvernarea Nastase partidul acestuia, PSD, sufoca literalmente statul.

Cum se intimpla si in cazul altor citeva mari orase cu capital simbolic special rezultatul alegerilor din Bucuresti va influenta semnificativ scorul electoral de la generale. In acest sens, din multe puncte de vedere postura cea mai ingrata o va avea candidatul PD-L, oricare va fi el. Pentru ca mai toata lumea, mai ales cei din partidul sau, se asteapta ca el sa cistige primaria generala a capitalei. De aceea, un esec ar fi perceput ca un adevarat dezastru pentru intregul partid cu consecinte grave si asupra alegerilor parlamentare.

Motive suficiente ca un eventual perdant sa-si fringa serios cariera politica dupa locale. Problema e ca orice candidat PD-L va duce in ranita electorala si esecurile reale sau percepute acumulate in administrarea Bucurestiului din 1990 incoace. Daca si in acest an componenta politica va continua sa joace un rol dominant astfel de lucruri vor conta mai putin. In caz contrar s-ar putea insa sa existe surprize. Motivul pentru care la PSD disputa pentru desemnarea candidatului e atit de crincena e si acela ca acesta pare sa plece la lupta cu sanse mai bune ca in trecut.

In acest din urma caz miza cea mare e insa mai degraba una interna. Daca Mircea Geoana pierde si aceasta disputa cu Ion Iliescu si Adrian Nastase sansele sale de a-l mai prinde alegerile generale in scaunul de presedinte PSD sint minimale. In timp ce daca Sorin Oprescu obtine nominalizarea si reuseste si performanta de a cistiga localele el ar putea avea cea mai buna sansa de a-i lua locul actualului presedinte, care, sa ne reamintim, l-a invins la ultimul congres intre altelele si pentru ca atunci Ion Iliescu a refuzat sa-i ofere primului un sprijin explicit.

Confruntarea dintre PD-L si PSD pentru primaria generala va avea o miza semnificativ mai mare decit aceea legata de functia propriu-zisa. Daca Sorin Oprescu obtine cistig de cauza la Biroul Executiv de astazi, cu precizarea ca atunci partidul sau va avea de gestionat o potentiala revolta interna provocata de Marean Vanghele si o buna parte a organizatiei de Bucuresti, atunci lui Vasile Blaga ii va fi foarte greu sa evite candidatura din partea partidului sau.

Situatie in care batalia dintre cei doi va fi atit de importanta si atit de incinsa incit automat candidatii din planul secund, precum Ludovic Orban sau Cosmin Gusa, care mizeaza mult pe vizibilitatea politica pe care o ofera alegerile de la Bucuresti, vor intra cu totii intr-un adevarat con de umbra. Ce e aproape sigur e ca rezultatul unui potential duel Blaga – Oprescu va avea multe reverberatii pe scena politica autohtona.