Vrea Basescu sa deschida sezonul la mare si sezonierii nimic. Nu tu o terasa, nu tu umbrelute. Dar daca a vazut ca la noi nu e rost de distractie, de ce n-a ocupat Cadrilaterul?

“Fratilor, ne omoara bulgarii!” striga ravasit si premonitoriu Florin Zamfirescu in filmul lui Pintilie “De ce trag clopotele, Mitica?”, dupa o bataie sangeroasa intre zarzavagii. Joi, 1 mai, descinde presedintele Romaniei pe litoral, cu gandul sa dea un exemplu de patriotism turistic, si ramane cu foarfeca inaugurala nefolosita. Terasele nu erau nici macar intredeschise. Hotelurile somnolau dupa sfintele chefuri ale Pastilor. Doar cainii comunitari ce s-or mai fi deranjat, in amintirea vizitei lui Bush la Neptun, cand au iesit sa-l intampine in mijlocul soselei.

S-a amanat inceperea sezonului din cauza cronicii ploilor anuntate, dar si conform indelung verificatei filosofii a ospitalitatii de pe malul romanesc al Marii Negre: “Nu-i asteptam noi pe ei, ci ei trebuie sa ne astepte pe noi!”.

Numai bulgarii, de prosti, cum ii cred unii dintre noi, n-au inteles profunzimea acestei gandiri, ci se fac, inchipuiti-va, pres in fata turistilor, de parca acesti vine-pleaca ar fi stapanii litoralului.

Dar cu aceeasi atitudine de suveran sictir autohton te poti intalni si in Grecia: hotelieri maghernitosi te primesc de parca ti-ar face cinste ca la ei nu curge apa si ca au uitat sa puna hartie igienica la closet.

Pana acum cativa ani nici hotelurile bulgaresti nu erau mai de soi. Imparteai camera cu libarci marinaresti, dupa ce te trasnea un batran miros de mucegai care iti invada hainele, bagajele si plamanii.

Fostul constantean Basescu, grabit sa transeze, pe teren propriu, competitia turistica dintre romani si bulgari, cu sepepistii si jurnalistii dupa el, basca oficialitatile locale si ministrul Turismului, a uitat principiile imuabile ale tunarilor sezonieri ai litoralului. Ceea ce e de neiertat pentru un presedinte acuzat de impulsuri dictatoriale. Ori tii steagul sus si iei notite de la cei care pregateau vizitele lui Ceausescu, ori te duci incognito, cu mancarea de-acasa si campezi la Vama Veche unde sezonul incepe cand vor turistii.

Cand Ceausescu isi arunca buzduganul spre vila de la Neptun, mureau tantarii in pozitie de drepti si batea un vant de bunastare in magazine si in restaurante. Bursa neagra locala a cafelei si a salamului de Sibiu intra in vrie, iar Kentul, semetul Kent medicinal, defila democratic in buzunarele de la camasa ale tuturor favoritilor soartei care isi faceau concediul in acelasi timp cu El, saracul, nu stie!

Daca s-ar fi dus Ceausescu de 1 Mai la mare, sa taie panglica inceperii sezonului, in loc sa primeasca felicitarile si emisiunile tv cu dedicatie la Bucuresti, s-ar fi deschis si terase noi pe litoral, nu numai cele ale miluitilor cu aprobarea partidului sa-si umple buzunarele.

Or, Basescu s-a dus pe litoral cu foarfeca, dar a uitat sa trimita panglica inaintea lui, ceea ce l-a facut sa se transforme in teoretician al turismului, daca tot n-a avut ce sa inaugureze practic.

Sa fi avut o strafulgerare de umor, ex-constanteanul invins la el acasa ar fi trecut granita si ar fi ocupat o zi Balcicul intr-o expeditie de recucerire turistica a Cadrilaterului.

Cotidianul