Pretul alimentelor a crescut cu 40% in ultimul an. In Haiti si Somalia au murit oameni in revolte de strada. Asistam la un “tsunami tacut”, cum l-a numit “The Economist” acum doua saptamini. Insa dezbaterea pe marginea subiectului abia a inceput. Bineinteles, stinga internationala are deja tapi ispasitori: globalizarea si politicile neoliberale promovate de FMI si Banca Mondiala?

Nici o surpriza. Pentru stinga internationala, globalizarea si neoliberalismul sint de vina pentru orice, de la taierea padurilor tropicale la depresia provocata de obezitate la copii. Si, ca intotdeauna, argumentele fie lipsesc de tot, fie se rezuma la clisee conspirationiste. Dar o logica simpla arata ca vinovatul principal este chiar un element de baza al ideologiei de stinga: ecologismul agresiv. Nu ma refer la genul de ecologism care curata padurile de gunoaie, ci la ecologismul care promoveaza politici publice hazardate, pe baza unor isterii de masa.

Trei sint cauzele concrete ale cresterii preturilor la alimente (unanim acceptate, inclusiv de agentia ONU care distribuie alimente tarile sarace): cresterea pretului la petrol, cererea din China si India si iesirea de pe piata alimentara a unor cantitati uriase de cereale transformate in bio-cumbustibili. Cresterea pretului la petrol este o problema care merita discutata separat, dar oricum impactul e limitat: combustibilul reprezinta putin din pretul final al cerealelor. Faptul ca indienii si chinezii maninca azi mai multa carne decit in trecut (de unde mai multe cereale necesare pentru cresterea animalelor) e un dat natural al dezvoltarii, nu trebuie sa cautam vinovati aici. Singura cauza creata artifical este deturnarea cerealelor spre bio-combustili. Inca de acum citiva ani, cind guvernele occidentale erau presate de ecologisti sa subventioneze combustibilul “verde”, vocile rationale au spus ca asta va duce la un dezechilibru pe piata alimentara.

Productia de cereale a crescut in ultimii ani, deci nu acolo e problema, ci la ce se intimpla cu aceasta productie. 85 de milioane de tone de porumb american nu mai ajung pe piata alimentara in 2008, ci merg catre fabricile de etanol (subventionate puternic de stat). Nu e de mirare ca cererea mondiala copleseste oferta si preturile cresc. Criza de acum a fost anuntata si era asteptata. Iar psihoza ecologista a Occidentului este principalul vinovat. Au vrut combustibili din plante. Nu e clar ce problema au rezolvat, dar au creat alta. Mai mult, productia mondiala de cereale a fost tinuta in loc (mai ales in UE) de frica superstitioasa fata de organismele modificate genetic, promovata tot de ecologismul agresiv (care vad ca a invadat si Romania).

Stiu, nu este deloc la moda sa spui asa ceva. A fi ecologist in politica iti confera automat o aura de Maica Tereza: esti bine intentionat, deci trebuie sa ai dreptate. Dar si bunele intentii duc la politici stupide, cu efecte distrugatoare.

Integral in Business Standard.