MIRCEA MARIAN: "Intotdeauna am fost convins ca Sorin Oprescu este un chirurg exceptional, dar modul in care a reusit sa-si refaca virginitatea, dupa mai bine de 10 ani petrecuti in bordelul numit PSD, este chiar o opera de arta".

„Sunt candidat independent“, „aduc in discutie depolitizarea administratiei“ si alte asemenea lozinci ies din gura candidatului sprijinit de aripa Iliescu din PSD fara ca omul sa roseasca macar o clipa.

Cand l-am auzit, in februarie 2008, pe fostul reprezentant al regimului Ceausescu la Anvers, ministru in n-spe guverne mai mult sau mai putin democrate, presedintele Traian Basescu, spunand despre clasa politica romaneasca ca este „o zoaie pe geam“, am crezut ca s-a atins o anumita limita a tupeului. Dar, acum, incep sa-mi dau seama ca sceneta pe care o joaca „independentul“ Oprescu ar putea reprezenta un varf al ipocriziei postdecembriste. Omul a fost ani intregi coleg de partid cu Marian Oprisan, Adrian Paunescu, Viorel Hrebenciuc sau Serban Mihailescu, a.k.a. „Miki Spaga“, si nu si-a aratat niciodata scarba fata de astfel de personaje. In aceasta campanie, toata menajeria de fiinte preistorice - Iliescu, Vacaroiu, Mitrea si Nastase - au facut declaratii publice de sustinere a lui Oprescu. Oamenii lor de casa au fost trimisi sa lucreze pentru candidatul „grupului tanar, inteligent si independent“ (Caragiale, „O scrisoare pierduta“). Foarte probabil, banii vin pe aceeasi filiera ca si resursele umane. Campania lui Cristian Diaconescu nu mai este sustinuta nici macar de Mircea Geoana, intrucat presedintele PSD se pregateste sa i se inchine lui Iliescu, in speranta ca viata (politica) ii va fi crutata. Si, in pofida acestor evidente, Sorin Oprescu vinde poporului imaginea sa de cavaler singuratic, aflat in lupta cu partidele atat de antipatizate de electorat.

Nu ma deranjeaza atat de tare circul pe care-l face Oprescu - vor fi, peste ani, exhibitii si mai spectaculoase - cat faptul ca asta este singura oferta pe care acesta o are pentru alegatorii din acest oras. M-am uitat, joi seara, la dezbaterea televizata la care a aparut si acest candidat si am vazut ca, timp de o ora, nu a stiut sa faca decat declaratii politice. Pe site-ul lui Oprescu, la rubrica „Ce voi face“, ieri, la pranz, scria simplu: „in constructie“.

Sunt convins ca revenirea in PSD a fiului ratacitor este o chestiune de timp, in eventualitatea in care va castiga alegerile. Dupa ce publicul va uita cum promitea ca hotararile importante legate de Bucuresti vor fi luate prin organizarea unor mari adunari populare la Sala Palatului, mecanismele decizionale vor reveni in mana consilierilor locali ai PSD. Acestia sunt exact oamenii pentru care a garantat Marian Vanghelie.

Dupa o saptamana de campanie, electoratul din Bucuresti nu a inghitit decat fum. Se discuta cu pasiune despre cine cu cine face „blaturi“ si despre combinatii politice. Se joaca teatru: Diaconescu - victima a tradarii propriilor camarazi, Oprescu - un cavaler ratacitor si Blaga, cam figurant, deocamdata.

In afara de numele primarului, se pare ca in oras nu se va schimba nimic important dupa iunie 2008.

Evenimentul Zilei