Presedintele Romaniei s-a grabit sa-si rezerve un loc in fata la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. In drumul spre Capitala Chinei, pe care il va parcurge, romantic, la brat cu sotia sa, Maria, seful statului va putea admira si o expozitie de morminte proaspat sapate de autoritatile chineze in inima furata a Tibetului.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat deja ca nu va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, in semn de protest fata de represiunea sangeroasa din Tibet. La randul sau, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca ia in calcul boicotarea ceremoniei. Totodata, Parlamentul European a adoptat, in urma cu o luna, o rezolutie, care nu are caracter obligatoriu, dar care le recomanda sefilor de stat si de guvern ai celor 27 state membre sa nu participe la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice.

De asemenea, secretarul general al organizatiei “Repoteri fara Frontiere”, Robert Menard, a facut apel la sefii de stat din intreaga lume pentru a boicota ceremonia de la Beijing.

De altfel, organizatia “Repoteri fara Frontiere” s-a opus de la bun inceput organizarii Olimpiadei in China, din cauza nenumaratelor incalcari ale drepturilor omului de care se fac vinovate autoritatile chineze. Pana si presedintele SUA, George W. Bush, care, dupa cum a anuntat, isi doreste foarte tare sa salute olimpic China la ea acasa, a fost nevoit sa puna mana pe telefon si sa ceara explicatii de la omologul chinez in legatura cu situatia din Tibet.

Dar parca mai presus de toate aceste eforturi diplomatice, realizate mai peste tot cu jumatate de glas din cauza influentei mondiale pe care si-a castigat-o China, protestele din strada, care au explodat pe tot mapamondul, par sa fi intors cel mai tare cutitul in rana micilor tovarasi multi. Imaginile cu torta aparata de scutieri, de forte antitero si de politie calare au facut inconjurul lumii inainte ca flacarile olimpice sa parcurga nici macar o zecime din distanta pe care si-o propusesera autoritatile chineze. Iar in spatele acestor imagini s-a vazut extrem de clar fata de bestie a regimului de la Beijing.

Se pare insa ca pe Traian Basesscu aceasta problema il lasa rece. Presedintele Romaniei s-a grabit sa se treaca pe lista sefilor de stat care doresc sa fie prezenti in tribuna oficiala la ceremonia de deschidere a Olimpiadei. Mai mult, dupa cum scrie pe biletul de 20.000 de dolari, mai ieftin nu exista, seful statului merge in China impreuna cu sotia, Maria. Un presedinte democratic si romantic intr-o tara comunista. Ce poezie... made in China.

Cum ramane cu condamnarea comunismului, cu principiile, cu drepturile omului? Discursuri, vorbe. Nu chiar peste tot. De exemplu, cu putin timp in urma Parisul l-a facut pe Dalai Lama cetatean de onoare al orasului. La noi ar mai fi de adaugat doar povestea unor profesori de la o universitate din tara care s-au trezit cu doua servicii secrete pe cap doar pentru ca au vrut sa-i ofere un titlu de Doctor Honoris Causa lui Dalai Lama.

Si asta inainte sa iasa nebunia din Tibet. Amenintati ca pun in pericol siguranta nationala si presati sa renunte rapid, ditamai profesorii universitari au facut pe ei de frica, i-au scris lui Dalai Lama ca nu-i mai dau titlul si astazi nici nu mai vor sa vorbeasca despre subiect. Cam cat de originala a ramas democratia si la noi in tara. Olimpiada placuta, domnule presedinte!

Cotidianul