De cateva zile bune (vorba vine), valiza cu bani a lui Gigi Becali (trimisa la Cluj pentru a rasplati eventuala victorie a echipei Universitatea asupra CFR) face valuri pe scena politica si pe micul ecran. Desi Becali si-a dat foc la valiza cu aceasta ocazie, autoincendierea sa a sensibilizat cooperativa pompierilor din fotbal si din media care a sarit sa-l victimizeze: "lui Gigi i s-a intins o nada (a zis Mitica Dragomir), a muscat din ea si a dat de dracu'" - dar nu prea tare: "nu va pati nimic in afara de depunctare si amenda".

Asa e: depinde cat de solide sunt probele DNA - fata de cat de solid e sistemul cand se apara de orice penalizare. Or, pana acum sistemul a dat cu sac oricaror dosare. Valiza lui Becali nu e singura valiza surprinsa in locuri nepotrivite la timpul nepotrivit: s-a vorbit de valizele cu bani ale baietilor destepti din energie iar singurul rezultat este ca energia s-a tot scumpit. S-a vorbit si despre "metrul cub de bancnote" primit in '96 de un candidat prezidential iar singurul rezultat este ca beneficiarul se considera etalon moral. Asa incat si Becali se considera aparatorul Romaniei fata de pericolul unguresc de la CFR Cluj: "in cinci ani o sa ne trezim cu Arpad Paszkany guvernator al Ardealului".

Culmea este ca si antrenorul de la U. Cluj, adica echipa valizei lui Becali, e tot ungur: Meszaros Alpar. De unde rezulta comicaria ca Alpar apara Romania de Arpad. Spectacolul transformarii scandalului de la Cluj in sluj la Becali este insa fascinant si face audienta, ca orice scandal. Invitat la TVR, dl Dan Voiculescu a dezvaluit ca emisiunea cu cea mai mare audienta in momentul de fata (Sinteza zilei, Antena 3), unde dl Valentin Stan rade, canta si injura fara masura, este tinta unor "mari presiuni" impotriva dlui Stan "care deranjeaza politicul".

Daca e adevarat, "politicul" respectiv e complet vinovat. Oricat de deplasat este dl Stan, nimeni n-are dreptul sa-l interzica. Daca nu ne place dl Stan (si nici nu sunt motive), ar trebui sa ne intrebam cu totii (in frunte cu "politicul", "economicul" si "deontologicul") ce anume am gresit si cat de mult - daca varful de audienta tv in 2008 a ajuns atat de jos: in groapa Elodiei si in prapastiile lui Stan. Gluma sinistra ar fi ca dl Voiculescu s-a vaitat la TVR vorbind de funie in casa spanzuratului: acolo cei care au indraznit sa arate caltabosii dlui Remes au fost zburati imediat de "politicul deranjat" la cap. Semn ca nu injuratura deranjeaza - ci pe cine injuri.

Integral in Curentul.