A fost un adevarat noroc faptul ca, in niste sate pierdute prin Giurgiu, doi oameni au fost ciomagiti, impuscati si loviti cu toporul, iar un altul s-a ales cu ochiul scos.

Fara aceste incidente, ne-ar fi ucis plictiseala din campania electorala pentru alegerile locale. Daca oficialii din Iepuresti n-ar fi chemat bodyguarzi de la Bucuresti, ca sa-i poceasca pe contracandidati, am fi ramas cu un singur competitor interesant si capabil sa produca stiri: Traian Basescu.

Politicieni care par ca nu vor sa castige si dezbateri de proasta calitate - acesta este spectacolul de care avem parte incepand din 2 mai. In 90% dintre afisele electorale ne zambeste unul si acelasi individ: un businessman de circa 50 de ani, cam grasut, un pic gusat si cu mana dreapta indreptata spre public. Promisiunile electorale se diferentiaza doar prin numarul de greseli gramaticale. Nu sunt semne ca scena politica va prinde viata, pe masura ce se apropie ziua alegerilor.

Media a ratat si ea aceasta campanie. Cerem imperativ „dezbateri pe proiecte“, dar ma indoiesc ca exista vreun ziarist care sa fi citit macar programele principalilor candidati din localitatea sa. Competitia baronilor care candideaza la presedintia consiliilor judetene a scapat aproape complet din atentia presei centrale. Intregul interes este focalizat pe trei dintre candidatii la Primaria Capitalei. Nu ne-a interesat nici macar sa aflam, de exemplu, cine ar putea face parte din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. O lege tampita, care interzice televiziunilor sa organizeze dezbateri electorale pe timpul weekendului, contribuie la blocarea informatiei care ar trebui sa ajunga la alegatori.

In aceste conditii, singurul care joaca - si joaca bine - este Traian Basescu. Ne place sau nu, omul este pe tot terenul si reuseste sa faca stiri. Il scoate pe Blaga la o cafea, pentru ca lumea sa-si aminteasca cine este candidatul PDL. Ii acorda un interviu lui Bogdan Chiriac, desi, pana nu de mult, il poreclea „morsa competenta“. Provoaca stupefactie, spunand ca el si Tariceanu s-au inteles foarte bine in materie de politica externa. A lansat un atac dur asupra culturii de rapita, care i-a furat ochiul in timp ce se deplasa cu elicopterul spre Neptun. Basescu pare a fi singurul candidat angajat cu trup si suflet in campania electorala.

Nu reusesc sa inteleg de ce avem o campanie atat de anosta. La scrutinul pentru Parlamentul European, am priceput: era o competitie minora, iar liderii politici nu doreau sa fie exilati la Bruxelles. Referendumul pentru uninominal nu a atras electoratul, fiindca tema propusa era prea abstracta. Dar acum, odata cu descentralizarea, din ce in ce mai multi bani merg spre comunitatile locale, asa ca miza exista. Poate ca este vorba de blaturi, iar teritoriul a fost impartit, la masa verde, intre partidele mari.

Sau, mai degraba, asta este tot ceea ce ne poate oferi clasa politica: niste mediocri, care se feresc de mediatizare fiindca stiu ca ar provoca repulsia alegatorilor. Pe termen scurt, Basescu pare a fi singurul politician care stie sa atraga interesul alegatorilor, chiar si atunci cand n-are alta preocupare decat sa contabilizeze suprafata insamantata cu rapita.

Evenimentul Zilei