MIRCEA CARTARESCU: "Sa fim macar acum, in ceasul al treisprezecelea, mai intai cetateni responsabili ai acestui oras care moare, si abia dupa aceea suporteri de partid."

Ce vremuri ciudate am ajuns sa traim! Vaticanul tocmai a dat cel mai surprinzator comunicat oficial din, poate, intreaga sa istorie. Inchipuiti-va ce-i framanta pe inaltii prelati: faptul ca extraterestrii „probabil“ ca exista cu adevarat, si-n acest caz se pune problema mantuirii lor...Oare pe ei i-a vizitat Iisus? Sau, necunoscand pacatul originar, te pomenesti ca nici n-au nevoie de mantuire? Colac peste pupaza, Marea Britanie a decis si ea, tot acum, sa faca publice, oficial, dosarele secrete despre OZN-uri, ba chiar a declarat, intr-o formulare de un ridicol ce va fi poate etichetat mai tarziu drept „englezesc“ (cum spui „calm englezesc“), ca „guvernul Maiestatii Sale n-a avut niciodata contacte directe cu extraterestrii“! Or sti ei ceva si ne fragezesc incetul cu incetul, ca sa nu creeze panica? O veni vreo invazie ca in „Razboiul lumilor“ sau insasi Apocalipsa?

Semne ar fi destule, slava Domnului, chiar si fara extraterestri. Sunt si cutremure, si stiri de razboaie. In Myanmar si in China au pierit mii, sute de mii de oameni. Si ce va fi daca actualul conflict dintre Rusia si Ucraina, cel mai periculos conflict european de saizeci de ani incoace, se va transforma intr-un razboi pe scara larga? Dar primul embrion uman modificat genetic? Dar generatia „emo“, care se muta tot mai mult, de la o zi la alta, in virtual si-n depresie generalizata?

Ei, ce sa mai vorbim, vom muri si vom vedea. Deocamdata, dupa cum pielea e mai aproape decat camasa, sa ne-ntrebam cum vom supravietui apocalipsei zilnice pe care-o traim in traficul bucurestean, respirandu-i noxele si privind uratenia si ruina din jur. Cred ca toata lumea e de acord ca, daca nu se face ceva acum, chiar acum, pur si simplu orasul nostru nu va mai functiona. Traficul se va-ngrosa ca mierea si-ntr-o zi se va opri definitiv. Cladirile cu bulina se vor prabusi la cea mai mica zgaltaitura. Mizeria ne va ajunge pana la gat. Nu se mai poate, chiar nu se mai poate. De aceea, trebuie sa fim constienti ca in urmatoarele alegeri se va decide soarta orasului nostru intr-o perioada cruciala a lui. Nu mai e vorba de orgolii politice si de fite electorale. Daca mai stim inca ce inseamna responsabilitate, trebuie sa ne gandim de zece ori si sa votam o data pentru Primaria Generala, ca si pentru cele de sector. Iar lucrul cel mai important care trebuie spus mi se pare urmatorul: trebuie sa uitam pur si simplu culoarea politica a candidatilor. Sa votam oamenii pe care i-am auzit vorbind despre nevoile Bucurestiului si care ni s-a parut ca stiu despre ce e vorba si au solutii. Sa nu ne lasam influentati de propaganda de partid, sa fim macar acum, in ceasul al treisprezecelea, mai intai cetateni responsabili ai acestui oras care moare, si abia dupa aceea suporteri de partid.

Fireste, faptul ca un candidat e membru intr-un partid si nu in altul spune ceva despre vederile lui, si poate si despre onestitatea lui (orice s-ar zice, lichelele, ca tot a revenit termenul in moda, nu sunt distribuite egal in tot spectrul politic, mai exista si zone de gri pe langa cele negre ca smoala). Mai arata si ce sprijn logistic are candidatul in spate. Dar spiritul gospodaresc si intelegerea corecta a situatiei Bucurestiului nu se leaga neaparat de o platforma de partid.

Dupa parerea mea, pentru alegerile pentru Primaria Capitalei conteaza doar trei candidati: dintre ei se va alege primarul. Nu va risipiti voturile pe alde Gusa sau Pavelescu care, mici si cu capul mare sau invers, n-au oricum nici urma unei sanse. Un sondaj recent care-l scotea pe Gusa pe locul al doilea mi se pare o simpla abureala. Nici candidatul oficial al PSD nu va conta in cursa electorala. Primarul se va decide, in doua tururi de scrutin, intre Ludovic Orban, Vasile Blaga si Sorin Oprescu. Toti au avantaje si dezavantaje. Vasile Blaga are de partea lui proverbiala cinste si seriozitate ardeleana, dar nu e bucurestean, si asta i-ar putea indeparta o parte din „mitici“. Orban e ministrul transporturilor si, deci, se presupune ca stie despre ce e vorba, dar ca sofer si-a facut o imagine la fel de sifonata ca si masina sa in diverse accidente mediatice. In fine, doctorul Oprescu, vechi director de spital, are cunostinte manageriale si e un specialist reputat, dar a pierdut de doua ori alegerile la primarie si lumea nu se-nghesuie sa voteze loseri. In plus, mis-masul cu independenta fata de PSD e cam cusut cu ata alba...

Tragand linie si adunand, trioul nici nu e chiar asa de rau, cred ca avem anul acesta de unde alege. Daca-mi dati voie sa dau o jumatate de pronostic, din cei trei vor intra in turul al doilea Sorin Oprescu si Vasile Blaga. Ajunsi aici, va trebui sa nu ne mai gandim nici la Iliescu, nici la Basescu, ci numai la Bucurestiul nostru cel de toate zilele.

Evenimentul Zilei