Una dintre cele mai deprimante dezvaluiri aparute in aceasta campanie electorala s-a petrecut la sectorul 5 din Capitala unde cativa functionari ai primariei lui Vanghelie, membri ai unei retele mafiote din "imobiliare", au inselat zeci de batrani singuri carora le-au vandut casele lasandu-i pe drumuri. Criminalii imobiliari care i-au executat pe bietii pensionari sunt judecati in libertate (fiindca la noi justitia protejeaza intotdeauna vinovatii) in timp ce Vanghelie (altminteri foarte informat despre fraudele altora) sustine ca habar n-avea de ce se intampla sub nasul sau: "nu stiu cine mama ma-sii e baiatul asta". Pai, daca dupa opt ani la Primarie, Vanghelie nu stie ce-i fac baietii, e clar ca n-are ce cauta acolo.

In mod ciudat, dezbaterile tv au expediat repede subiectul pentru a nu deranja PSD - care a profitat intotdeauna de naivitatea varstnicilor. Mai ales ca de data asta dl Geoana si-a ridicat nasul: "am eu nasul lung si, nu stiu de ce, imi miroase a victorie". Nasul lung miroase, de regula, a minciuna. Sa speram ca pe dl Geoana nu-l mananca nasul - caci ar mirosi a bataie, iar dl Iliescu de-abia asteapta sa i-l taie. De altfel, bataliile mari nu se dau intre fostii adversari ci intre fostii aliati: pe o strada din Bucuresti suporterii PD-L si PNL s-au batut la propriu pe locurile de parcare ale afiselor.

Cei mai mediatizati adversari ai localelor nu sunt, in consecinta, candidatii ci sefii acestora: presedintele Basescu si premierul Tariceanu care si-au serbat mamicile aproape simultan dar si-au despartit drastic electoratul. Premierul s-a plimbat cu autobuzul supraetajat prin Brasov si a dezvelit busturile marilor campioane de gimnastica (la Deva) unde a facut cunostinta cu statuile ("cine este Ecaterina Szabo?"), iar presedintele a petrecut cu muncitorii din Ploiesti pe care i-a invitat la Cotroceni la Ziua Portilor Deschise cu ocazia implinirii unui an de la victoria in referendum si de la rostirea celebrei replici imputite. Zile negre si in tabara analistilor: sensibilul C.T. Popescu a marturisit ca nu-l intereseaza nenorocirile din China unde seismele, ploile si inundatiile au nenorocit milioane de suflete, iar curajosul Valentin Stan, silit de seful sau sa declare in direct (daca vrea sa mai apara in emisiune): "sunt prost facut gramada" - s-a executat fara cracnire. Iata doua momente de sinistra sinceritate involuntara care arata ca "a patra putere" seamana tot mai mult cu primele trei: banii, mafia si schizofrenia.

Integral in Curentul.