Oprescu l-ar putea invinge in turul doi pe Vasile Blaga, iar la sectoare singurul democrat-liberal sigur de victorie este Liviu Negoita. Poate ca, in provincie, oamenii lui Basescu vor obtine rezultate ceva mai bune, dar o infrangere in Capitala va avea un efect psihologic dezastruos. Boc, Blaga, Videanu si intreaga lor echipa sunt pe cale sa plateasca foarte scump cei patru ani de aroganta, in care au crezut ca este suficient sa se ascunda in spatele presedintelui Romaniei, sa mestece lozinci si sa se comporte, prea des, precum cei de la PSD.

Liderii PDL nu au inteles ca exista un nivel foarte mare de asteptare din partea populatiei, care doreste sa i se confirme ca acesta este partidul care sprijina lupta impotriva coruptiei si innoirea clasei politice. De exemplu, nu poti sa-l critici pe Adrian Nastase pentru ca amana mereu infatisarea in fata judecatorilor, dar sa ignori faptul ca primarul Aradului, Gheorghe Falca, secretar executiv al PDL, isi tergiverseaza procesul intentat de DNA, printr-o sesizare adresata Curtii Constitutionale. Nu este acceptabil sa pozezi in victima racolarilor efectuate de PSD intre 2001 si 2004, dar ulterior sa procedezi aproape identic si, in absenta propriei rezerve de cadre, sa furi candidatii altor formatiuni.

Ceea ce se intampla la Bucuresti cu PDL este simptomatic. Faptul ca fostul primar PSD al sectorului 1, Vasile Gherasim, a fost strecurat pe listele de candidati la Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) mi se pare o sfidare la adresa celor care, in 2004, au votat la indemnul lui Traian Basescu pentru Alianta D.A. si, implicit, impotriva PSD. Pe lista PDL, Gherasim este pe pozitia a opta - eligibila. Asa am inteles si de ce liderii PDL au ignorat indemnul presedintelui Basescu si nu au prezentat public CV-urile si declaratia de interese a celor care urmeaza sa faca parte din CGMB.

La sectoare, exceptandu-l pe Negoita, candidatii partidului sunt slabi si neconvingatori. Campania lor este sa se agate de succesul obtinut de PDL in sectorul 3. Toate acestea il incarca pe Vasile Blaga, fiindca el conduce organizatia din Bucuresti si, in momentul in care a acceptat sa candideze pentru functia de primar general, a avut posibilitatea sa-si alcatuiasca propria echipa. Pe prima pagina a site-ului lui Blaga scrie ca „transparenta va (...) elimina coruptia“. Are perfecta dreptate si de aceea inteleg de ce PDL nu a vrut sub nicio forma sa ne spuna pe cine va promova in CGMB sau in consiliile de la sectoare.

Bineinteles, se poate spune: este preferabil sa-l alegem pe consilierul PSD Doru Giugulea, fost cadru al organelor ceausiste de represiune? Sau pe candidatul manciurian Sorin Oprescu? Sau poate pe greierasul Orban, care va conduce Capitala cantand? M-am saturat insa sa fiu prizonierul lozincii - recitata cu atata drag de toti demnitarii - care spune ca, in politica, alegi intotdeauna „raul cel mai mic“. Eu, personal, imi pastrez optiunea ca, intre atatea nuante ale raului, sa nu aleg deloc.

Evenimentul Zilei