Sondajul telefonic realizat de INSOMAR in Capitala a produs surpriza de a-l avea primul pe fir pe dl Oprescu (39%) urmat de dnii Blaga (24%), Orban (12%) si Diaconescu (11%). Teledonul pentru partide (PDL 36%, PSD 27% si PNL 14%) arata ca daca Alianta DA nu se sfarama, acum defila cu 50%. Dar poate ca PNL si PDL nu meritau un asemenea noroc din moment ce si-au batut joc de el. In seara sondajului, presedintele a fost invitat la "meciul serii" organizat intr-un ring de box la Realitatea TV unde a deschis gala pumnilor electorali.

In fine, bine ca n-au ajuns chiar la batai cu batele, ca in provincie. Dl Basescu a fost chestionat cu privire la "micromanagementul politic" (reprosul dlui Hurezeanu) pe care-l practica risipindu-si creditul ba in microprobleme (precum tarabele) ba cu microorganisme (precum dl Pavelescu). Dl Basescu a replicat ca e obligat sa riposteze intrucat toata lumea il ataca seara de seara: "ati saturat lumea de mine". Adevarul e ca nimic nu-l obliga sa riposteze la toate prostiile. In privinta Capitalei, dl Basescu a declarat ca exista un plan de dezvoltare (facut de japonezi) pana in 2030: "Bucurestiul are Biblia lui, totul e sa fie respectata". Biblia de la Bucuresti este o raritate: candidatii nu par sa fi pus mana pe ea.

Trecand la marile pariuri prezidentiale - reforma clasei politice, a justitiei si anticoruptia - ramase in faza larvara, dl Basescu a recunoscut ca singur, fara un guvern partener si o majoritate favorabila, nu poate face nimic. Asa este. Dar daca presedintele e singur, acesta nu este un motiv de unicizare (cum tinde sa creada) ci un defect. Anvergura unui politician se masoara dupa numarul de conflicte pe care le stinge si dupa numarul celor pe care-i convinge si nu dupa cati invinge. Cata vreme asta e marfa politica, presedintele trebuie sa lucreze cu ea.

Dl Basescu are dreptate cand ii acuza pe cei carora le-a refuzat protectia dosarelor ca s-au coalizat ca sa-l demita - dar asta inseamna ca n-a stiut sa anticipeze "revolta boxerilor" si sa previna adulterul dlui Tariceanu cu pucilistul Ilici. E adevarat, iarasi ca "refuzand compromisul devii dusman pentru toti" cei patati - numai ca dl Basescu i-a enervat si pe cei curati prin murdariile spuse in public, prin felul in care-si ignora constrangerile, isi exagereaza libertatile si prin transformarea oricarei dispute in meci de box si nu in mutare de sah. Or, boxul se razbuna: multi campioni ajung, dupa zeci de victorii, niste legume.

Curentul