Desi nu mentioneaza care este procentul absentilor la primul tur care se vor prezenta la al doilea, raportul pentru Realitatea TV arata ca 50,4% dintre noii alegatori voteaza cu Vasile Blaga si 31,2% cu Sorin Oprescu. Cu cat va creste numarul lor, cu atat mai mare va fi sansa candidatului PDL de a obtine Primaria Capitalei.

Acesti votanti reprezinta o picatura din electoratul care i-a dat lui Traian Basescu nu numai Primaria Capitalei, ci si Consiliul General in 2004, a oprit ascensiunea lui Adrian Nastase spre cea mai inalta functie in stat si a contribuit la reinstalarea la Cotroceni a presedintelui suspendat in mai 2007. A facut destul de mult pentru destul de putin. Intre timp, a descoperit ca sperantele investite intr-un salvator magic de-a lungul tranzitiei pot fi implinite, macar partial, prin eforturi personale. Ca in conditii de libertate si crestere economica isi poate satisface si singur asteptarile materiale si profesionale, ca schimbarea in bine a vietii lui - si chiar a societatii - nu este dependenta de un singur politician, oricare ar fi acesta.

Acestui electorat sensibil la valori, dar foarte pretentios, i s-a adresat seful statului in ultima interventie publica. Lui i-a fluturat prin fata ochilor naframa rosie care-l leaga pe Sorin Oprescu de Ion Iliescu. Tot lui ii sunt destinate si mesajele politice, mult prea transparente si insistente, transmise de Emil Boc sau de Liviu Negoita. Marea intrebare este cat de multi absenteisti pot fi mobilizanti la urne cu amenintarea preluarii Capitalei de catre PSD in frunte cu Ion Iliescu, de frica sau din datorie. Probabil ca dupa esecurile administratiei Adriean Videanu si ale mandatului prezidential al lui Traian Basescu, nu suficienti cat sa-i asigure lui Vasile Blaga victoria. Asa cum ne indica de altfel si sondajul INSOMAR.

Marea sansa a candidatului PDL poate fi chiar Sorin Oprescu. Asemenea lui Traian Basescu, de la care a preluat tehnici si mesaje, Oprescu are capacitatea de a polariza: starneste simpatii si antipatii puternice. Daca politica nu le mai ridica temperatura, posibilitatea ca Sorin Oprescu sa ajunga primar al Capitalei nu-i lasa indiferenti. Optiunea pentru raul cel mai mic le repugna, dar dispretul pentru ceea ce reprezinta Sorin Oprescu - veleitarism, demagogie, smecherie - i-ar putea intoarce din drumul spre mare sau spre munte, la vot.

O parte din electoratul bucurestean care a optat pentru Traian Basescu inca din 2000 ar putea, mai de mila, mai de sila, sa-i dea lui Vasile Blaga pe 14 iunie votul salvator. Nu unul de simpatie pentru candidatul PDL sau pentru partid, nici unul de raspuns la apelul prezidential, cat mai ales un vot de respingere a colectionarului de functii publice si de amintiri din comunism, Sorin Oprescu.

Evenimentul Zilei