Rezultatul referendumului irlandez din 12 iunie a provocat o criza profunda in Uniunea Europeana. Singura tara obligata prin Constitutie sa supuna aprobarii populare Tratatul de la Lisabona, inlocuitorul defunctei Constitutii Europene, Irlanda a votat impotriva acestui tratat care, sub o forma mai elaborata, fusese deja respins de catre francezi si olandezi in 2005. Guvernul depusese uriase eforturi, recurgand chiar la manipulare, pentru a-i convinge pe cetateni sa voteze DA. Votul a fost organizat intr-o joi, mai degraba decat la sfarsit de saptamana. Ideea era ca intr-o sambata sau duminica participarea ar fi fost mai scazuta, oamenii preferand sa mearga la iarba verde sau sa se uite la meciuri, mai degraba, decat sa voteze, pe cand intr-o joi ei ar iesi un pic de la munca, cu buna scuza a referendumului.

Invers, un alt efect al votului intr-o zi de joi trebuia sa fie reducerea numarului studentilor. Politicienii se temeau ca acestia ar vota, din spirit de fronda, mai degraba impotriva celor propuse de guvern, indiferent de subiect. si, e drept, cu referendumul tinut joi, multi studenti nu s-au putut intoarce acasa pentru a vota in circumscriptiile in care erau inscrisi. Irlandezii au spus insa NU, si asta, cu toate ca li s-au dat lectii din afara, li s-a spus cum sa voteze, ba chiar au fost certati nediplomatic (ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a amintit ca Irlanda este tara care a beneficiat cel mai mult financiar de UE). Dincolo de retorica santajista ("irlandezii musca mana care i-a hranit" etc.), lectia acestui referendum este ca pana si in tarile care ar trebui teoretic sa fie cele mai eurofile, populatiei i s-a facut lehamite de atata Europa. Trei milioane de alegatori irlandezi asadar, cu mult sub 1% din populatia Uniunii, au facut sa se prabuseasca complexa constructie a Tratatului in virtutea caruia UE s-ar fi dotat cu institutii care i-ar fi asigurat o mai buna functionare, precum un presedinte sau un ministru de Externe.

Omniprezente, institutiile europene au devenit de o complexitate care ii descurajeaza pe simplii cetateni, iar tehnocratii de la Bruxelles par sa fi uitat acel adagiu al lui Machiavelli care spune ca "poporul se lasa condus usor doar prin mentinerea institutiilor cu care e obisnuit".

Romania libera