Doi ani. Atat timp ii va lua revolutionarului cu certificat Sorin Oprescu sa construiasca autostrada de 24 de kilometri care va strabate Capitala, de la „cocoasele“ de la Otopeni pana la iesirea spre Giurgiu. Sau, cel putin, asa a promis.

Sunt unul dintre cei care se bucura, sincer, ca „doctorul Independent“ a castigat alegerile. Cu siguranta nu ne vom plictisi urmarindu-i „activitatile aparte de lupta si umanism“ - ca sa citam din cererea prin care Oprescu reclama dreptul la un atestat de revolutionar. La finalul primului sau mandat, urmeaza sa ne plimbam cu monorail-ul pe Splaiul Dambovitei, vom hrani caprioarele din viitorul parc amplasat pe Bulevardul Unirii, iar saracii vor manca fripturi la noile cantine sociale. In fata primariei, vor fi doua boluri uriase cu bile albe si bile negre, astfel incat bucurestenii vor putea vota daca le place sau nu de noul edil-sef.

Poporul va fi chemat periodic la Sala Mare a Palatului pentru ca, precum atenienii din Grecia lui Pericle, sa ia, prin vot, decizii privind soarta Capitalei. Bogatii vor plati o taxa de solidaritate de cate zece euro (pe luna, pe an sau poate pe zi, nu se prea stie) pentru a simti pe pielea lor ca Bucurestiul este administrat, in sfarsit, de un „om de stanga“.

Acest personaj si-a inchipuit, probabil, ca nastrusniciile pe care le-a debitat vor fi uitate imediat ce alegerile se vor termina. Se insala. Nu poti insa sa-ti stergi din memorie fanteziile cu care ne-a ametit in ultimele 45 de zile.

De fapt, banuim cu totii ce se va intampla: Oprescu nu va indeplini niciuna din seria de promisiuni aberante lansate doar pentru a capta interesul publicului. In cateva luni va incepe sa arate cu degetul catre adversarii din consiliul general, desi, imediat ce a castigat alegerile, a declarat ca nu va inventa astfel de scuze. Se va folosi de tot felul de tertipuri: presa n-a inteles bine povestea cu autostrada, sa facem mai intai un studiu, poate si un referendum etc.

Cei care vor conduce orasul vor fi consilierii generali din PSD, atent selectati de Marian Vanghelie, si grupurile de interese din spatele lor. Primarul general nu va avea nimic altceva de facut decat sa intoarca spatele la matrapazlacurile din consiliul general. In schimb, PSD, PC si PNL ii vor asigura o intensa campanie de imagine, inclusiv mediatizarea la televiziunea publica si la antenele lui Dan Voiculescu. Important este ca Oprescu sa-si mentina popularitatea inca un an, astfel incat, in 2009, sa poata fi propulsat spre Palatul Cotroceni.

Bomboana de pe varful colivei va fi insa simbioza dintre noul primar si mult blamatele borduri ale lui Videanu. Dincolo de toate legendele puse pe seama fostului primar general, problema tehnica este ca nu se poate schimba invelisul asfaltic fara sa inlocuiesti si bordurile, daca acestea sunt din beton. Sunt curios daca revolutionarul profesionist Sorin Oprescu va gasi o alta varianta si, in mandatul sau, nu se va mai achizitiona nicio bordura. Sau poate ca va prefera ca, pur si simplu, in urmatorii patru ani sa nu mai reabiliteze nicio sosea din Bucuresti. Ar fi o solutie tipica pentru acest bucurestean descurcaret.

Evenimentul Zilei