Pana la urma s-a intamplat: Bucurestiul a inclinat steagul si s-a pricopsit cu cel mai fantezist si gargaragiu primar general - in persoana dr. Oprescu, care si-a salutat victoria in stil caragialesc: "aceasta zi va ramane in istoria Bucurestiului si in istoria Romaniei". Mai presus, adica, decat intrarea in NATO si UE. Cum a ajuns sa castige Primaria Capitalei cel mai panglicar dintre candidati? Intai pentru ca bucurestenii, ostilizati de aroganta primarului Videanu, s-au razbunat cu asupra de masura - pedepsindu-si astfel propriul oras! - si apoi pentru ca blocada ceruta de dl Iliescu coalitiei antiprezidentiale impotriva "dreptei" a functionat iar dl Blaga n-a mai avut aliati.

Faptul ca PNL a intrat din nou in coalitia "stangii" sustinand, tot din razbunare, un mascarici, ramane o pata pe papioanele sale. Rezultatul e ca acum toata lumea are probleme mult mai mari, incepand cu Capitala pe care dr. Oprescu nu prea are cum s-o vindece: uneori, te duci la doctor cu o boala, dai plicul si iesi cu trei boli. Cel mai umilit este insa dl Basescu si partidul sau. Presedintele, care s-a asezat fatis "in spatele lui Blaga" si l-a identificat pe dl Iliescu "in spatele lui Oprescu" pentru a transforma lupta pentru primarie intr-un duel politic decisiv Basescu-Iliescu, este obligat acum sa se recunoasca invins. Ca si in 15 iunie '90, dl Iliescu a reocupat Capitala cu bisturiul ruginit al dlui Oprescu.

Marea greseala a dlui Basescu si a PD-L este ca au considerat Capitala un bun gata castigat pentru care nu trebuie sa-l utilizezi pe cel mai bine plasat candidat - dl Negoita ar fi castigat probabil din primul tur - si ca au subestimat capacitatea alegatorilor de a vira (ca si politicienii) de la dreapta la stanga fara sa semnalizeze. Nici celelalte partide nu stau mai bine dar macar n-au luat cartonasul rosu la Bucuresti. In loc sa-si asume infrangerea, presedintele Basescu l-a felicitat pe dl Blaga, recunoscand: "nici eu n-as fi putut invinge o asemenea coalitie".

Coalitia exista insa dinainte si dl Basescu a tot asmutit-o asupra sa in speranta de a castiga prin victimizare - desi respectiva coalitie nu mai are de mult nevoie de motive, impulsuri sau argumente pentru a-l ataca non-stop pe dl Basescu: de un an de zile functioneaza pe pilot automat, si trage in presedinte din toate pozitiile. Desi localele din acest an au fost cele mai jalnice, PD-L, PSD si PNL se declara campioane absolute exact cand nu mai au nimic de spus - ci multe de ascuns.

Curentul