Intr-un editorial istoric, Ion Cristoiu acuza intentia PSD si a PNL de fraudare a alegerilor parlamentare, in defavoarea partidului lui Traian Basescu. Cristoiu deplange decuparea colegiilor uninominale in asa fel incat social-democratii si liberalii sa-si asigure victoria inaintea scrutinului din iarna si isi exprima mirarea fata de lipsa de reactie a PDL, care nu e lasat sa-si spuna cuvantul. Surprinzator, nu? Indignarea lui Ion Cristoiu ar fi perfect legitima daca teza ar fi adevarata.

Sistemul de vot original elaborat in Parlamentul Romaniei nu permite „gerrymanderingul“, fraudarea alegerilor prin decuparea colegiilor electorale, pentru ca nu este uninominal, ci proportional.

Votul este dat „uninominal“, adica unui singur candidat, dar mandatele se distribuie proportional, in functie de procentele obtinute de partide la nivel national si de rezultatele obtinute de fiecare candidat in circumscriptiile electorale. Decuparea colegiilor nu conteaza aproape deloc in competitia dintre formatiunile politice aflate in competitie. Asa cum arata si Doc pe site-ul sau (doc.hotnews.ro/), disputa acestui „gerrymandering“ nu poate fi intre un partid si altul, ci intre candidatii aceluiasi partid.

„Actualii lideri parlamentari vor sa se asigure ca electoratul nu le face figura si trimite alti colegi de partid in parlament, in locul lor“ scrie Doc. Voi merge mai departe cu un scenariu. Dar daca, exasperati de aceasta perspectiva, lideri parlamentari ca Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu vor incerca sa ingroape principiul, adica sistemul de vot, incercand in acelasi timp sa gaseasca un tap ispasitor?

PSD si PNL, respectiv guvernul, nu-si permit sub nici o forma sa ucida sistemul caruia se lauda ca i-au dat viata. Pentru a scapa de blestemul uninominalului, sunt obligati sa gaseasca o solutie si un tap ispasitor. Iesirea nu mai poate fi decat contestarea colegiilor in contencios-administrativ, pentru ca, spre exemplu, nu respecta regula conform careia populatia colegiilor din aceeasi circumscriptie poate sa varieze doar cu pana la 30%. Tapul ispasitor: PDL, daca musca momeala „gerrymanderingului“.

Si s-ar gasi destui prin partidul lui Traian Basescu predispusi la autovictimizare. Ca de exemplu Valentin Iliescu, reprezentantul partidului in Comisia de Cod electoral. El pare ca nu intelege natura sistemului de vot la crearea caruia a participat. Fraudarea alegerilor prin decuparea colegiilor electorale este o falsa dezbatere. Ce s-ar intampla daca PDL ar da curs indemnului la revolta al lui Ion Cristoiu?

Ar demonstra, asa cum declara deputatul PC Vlad Hogea, ca „incearca sa blocheze activitatea Comisiei de Cod electoral, in scopul de a amana introducerea votului uninominal la viitoarele alegeri parlamentare“. Sentimentul meu este ca se incearca ingroparea sistemului cu mana PDL. Un semn ca se pregateste amanarea aplicarii noului Cod electoral la aceste alegeri este serenitatea lui Corneliu Vadim Tudor. In urma cu cateva zile, ne-a anuntat ca in 2008 se va vota tot pe lista.

Evenimentul Zilei