Pe Traian Basescu aproape ca nu il mai vezi. Nu fiindca ar fi devenit mic-mic, asa cum l-a turtit el insusi pe Petre Roman, ci pentru ca cineva i-a furat chipul si identitatea politica.

Sorin Oprescu a intrat perfect in pielea celui mai de succes personaj public si acum ii maimutareste gesturile si vorbele. Procesul de clonare a primei fiinte politice, pe care deocamdata nici Biserica, nici forurile stiintifico-deontologice nu il condamna, e aproape de a fi desavarsit. Reusita ar putea fi deplina, dat fiind ca pana acum putina lume s-a prins de substituirea produsa in doar cateva saptamani.

Actualul primar general a copiat fara nici o ezitare reteta castigatoare a fostului primar ajuns presedinte. A inceput cu victimizarea, rolul de luptator antisistem i s-a potrivit la fel de bine lui Oprescu ca si maestrului emerit al scenei politice romanesti, Traian Basescu.

Interpretarea i-a adus si lui victoria. Cu puterea castigata la Capitala, Sorin Oprescu se apuca deja de viitoarea constructie a carierei sale. Si aici, aceleasi metode luate de-a gata, verificate deja cu succes de Basescu: nu trebuie sa faci pana la capat, e de-ajuns sa te apuci sau doar sa zici ca vrei sa faci.

Si cand zici, e important cum o faci. Sa luam doar cele mai recente exemple. In iesirea publica de vineri, cand a prezentat raportul privind neregulile din primarie, edilul n-a facut economie de cuvinte puternice, unele repetate retoric de cateva zeci de ori – nelegal, abuz. A insirat o multime de furaciuni din primarie, unele cu cifre, altele cu o descriere sumara, toate rostite insa raspicat, intarite de incruntari si rictusuri amenintatoare.

Vi-l mai amintiti pe candidatul Basescu, ce bine le mai zicea el cu RAFO-JAFO Onesti, cu tepele din Piata Universitatii, cu abuzurile pesediste. Aceleasi sintagme, aceleasi formule de calcul al jafului national pus la cale de echipa Nastase. Copie la indigo. Asa cum copiate sunt si acuzele schioape, fara nume, aruncate vineri de Oprescu cand a venit vorba despre coruptia din primarie. O firma pe care o voi numi S.C. X – spunea edilul-sef la capatul actiunii de arheologie prin arhivele cu contracte. Unii magistrati sunt mana in mana cu infractorii, unii politicieni au venit la mine acasa ca sa le opresc dosarele, grupurile de interese joaca pe masa Guvernului – a tot spus presedintele in cei patru ani de mandat.

Acum, dupa anuntul privind intentia rezilierii contractului cu Dalli, Sorin Oprescu claxona prin parcari, intampinat cu ovatii de bucurestenii exasperati de dungile albe ale lui Cocos si Udrea. Cu aceeasi pauza retorica pentru aplauze anunta prin 2005 si Traian Basescu anularea contractelor de drumuri cu Vinci, Bechtel, a celor de achizitie ale baietilor destepti din energie, ba chiar si renegocierea unor capitole inchise cu Uniunea Europeana.

Alte copii la indigo, al caror rezultat nu se va vedea probabil niciodata, nici la Oprescu, asa cum nu s-a vazut nici la Basescu, fiindca vorbele se transpun doar arareori in semnaturi. Si inca o asemanare recenta: povestea primelor si avansarilor din primarie dictate pe baza de favoruri sexuale dovedeste ca Oprescu a invatat sa plece si el urechea la informatori. Dar, neavand sereiurile la dispozitie, se foloseste de ce are la indemana, o lucratoare cu mopul, o arhivara sau o agenta de ghiseu.

Daca pana la alegerile prezidentiale Sorin Oprescu va continua programul de clonare a lui Traian Basescu, iar acesta din urma nu va reusi sa produca nimic original, irepetabil, ne vom afla in fata unei constatari extrem de triste: Traian Basescu nu poate fi concurat real decat tot de... Traian Basescu.

Cotidianul